Får sin lønn i himmelen

Valgte bort it-bransjen for prostituerte, uteliggere og narkomane.

Publisert Sist oppdatert

- Kanskje finanskrisen bidrar til at folk er mer opptatt av balansen i livet sitt. Ikke alt går bare på skinner hele tiden, sier Østmo.

For litt over ett år siden tok Østmo en modig beslutning. Hun sa fra seg en sentral rolle som kommunikasjonssjef i HP Norge, og flyttet kontoret til Kirkens Bymisjons’ lokaler i Oslo sentrum, midt mellom prostituerte, uteliggere og narkomane. Her kunne hun jobbe med noe som lå nærmere hjertet.

- Vi måtte sette oss ned for å se på budsjettene våre hjemme. Det har mye med prioritering å gjøre. Man må si fra seg noen materielle goder, men får samtidig tilbake noe som ikke kan måles i kroner og øre, sier hun.

Brenner ikke broene

Østmo er overbevist om at mange sitter inne med samme ønske som henne, det å gjøre noe annet med livet sitt - å velge andre verdier.

- Jeg har vært overrasket over reaksjonene jeg fikk. Mange har fortalt meg at de egentlig drømmer om å bruke tid og energi på noe annet. De fleste frykter at en pause fra en karriere også er slutten. Det er feil. Man brenner ikke broene bak seg hvis man gjør noe som engasjerer. Man oppdager nye muligheter.

Også med et alternativt karrierevalg kan man videreutvikle kompetansen og nettverket sitt.

- Jeg snakker faktisk oftere med toppsjefer og administrerende direktører i min jobb nå, enn jeg gjorde i HP, smiler Østmo.

Uteliggere og toppsjefer

Da Østmo fikk en tips om en stilling som næringslivskonsulent hos Stiftelsen Kirkens Bymisjon bestemte hun seg altså for å følge hjertet.

- Kulturen her er veldig åpen. Mottoet er "rom for alle" og arbeidet bygger på mellommenneskelige verdier som må til for at mennesker skal kunne foreta konstruktive endringer i livene sine.

Østmo har vært med på mange seanser hvor næringslivet har bidratt til å gjøre noe for de mer utsatte i det norske samfunnet. Som en dag i august, da det ble laget en stor grillfest.

- Vi sendte forespørsel til Børsen om å lage fest i parken deres. Det ble en kjempehappening med flere hundre rusmisbrukere og folk fra næringslivet. Mange bedrifter bidrar, også fra it-bransjen. Med erfaring fra intern kulturbygging og omdømmearbeid i næringslivet, jobber jeg mye for å koble dette til bedriftenes sosiale engasjement.

Juletiden er rushtiden for Kirkens Bymisjon. Da står arrangementene i kø, og en stor del pengene til driften hentes inn.

- Det er morsomt å se hva slike møter betyr for begge parter. De fleste fordommer forsvinner hvis man blir bedre kjent. Det tar bare minutter før bedriftsledere og folk med rusproblemer finner tonen. Ingen er bare det du ser, og inni oss vet vi at slike ting også kan skje med oss, eller noen av våre kjære.

(Artikkelen er hentet fra It-karrieres artikkelserie "Motivasjon")