Fem it-milliarder borte

Fem it-milliarder borte

Børsverdien til norske it-selskaper har falt fem milliarder kroner siden nyttår. Fast-budet fra Microsoft redder it-indeksen fra et enda styggere fall.

Hittil i år er det kun Fast Search & Transfer av de likvide it-aksjene på Oslo Børs som kan vise til en positiv kursutvikling. Etter budet fra Microsoft troner Fast alene på toppen med en vekst på over 30 prosent.

LES OGSÅ: Microsoft kjøper Fast

For resten av it-selskapene er kursutviklingen sørgelig lesning. Totalt er it-indeksen ned 11 prosent hittil i år. De norske it-selskapene er nå verdt 38,1 milliarder kroner, ned fra 42,9 milliarder kroner ved nyttår.

Analytiker Hallgeir Hollup i ABG Sundal Collier mener it-sektoren ofte leder an i både oppgang og nedgangstider.

- It er en syklisk sektor hvor vekstforventninger danner mye av verdigrunnlaget. Disse forventningene er gjerne priset høyere enn markedet generelt. Et mindre optimistisk marked slår derfor ofte kraftigere ut for it enn andre mer defensive sektorer, sier Hollup til Computerworld.

LES OGSÅ: De viktigste trendene i 2008

Til sammenlikning er hovedindeksen ned hele 16,1 prosent, men det er Fast-budet som redder it-indeksen fra et enda styggere fall. Fast er det største børsnoterte it-selskapet etter Tandberg, med en markedsverdi på 6,3 milliarder kroner. Tandberg har falt over 20 prosent siden nyttår, det samme har børsens fjerde største it-selskap Ementor.

- Justert for Fast, faller it mer enn markedet. Det man ofte ser i begynnelsen av kraftige markedskorreksjoner, er at små selskaper blir solgt ned. It i Norge har fått en ekstra smell siden selskapene er relativt små internasjonalt sett, mener Hollup.

Disse it-aksjene har falt over 20 prosent hittil i år:

Tandberg Storage

-33,7

Apptix

-27,7

Birdstep

-24,0

Ignis

-23,9

Vizrt

-23,4

Tandberg Data

-23,3

Tandberg

-22,2

Ementor

-21,1

Inmeta

-21,0

Les om:

It Bransjen