Fildelere kjøper russisk by

Fildelere kjøper russisk by

Tettstedet Gar har fått nye eiere, og skal heretter hete Torrentreactor.

4,5 millioner russiske rubler, eller rundt 900.000 kroner, skal Torrentreactor har betalt for tettstedet Gar i Russland.

Gar ble grunnlagt i 1958 og har 214 innbyggere. Det er tre datamaskiner i den bittelille byen, hvorav én er koblet opp mot internett via modem. Tettstedet liger like ved atomreaktoren Seversk i Tomsk-regionen.

- En dråpe i havet

Men nå skal byen døpes Torrenctreactor, og fildelingsnettverket Torrentreactor – som rangeres som et av internetts fem største – skal gå inn og støtte stedet økonomisk. De skal skaffe bredbånd, samt ruste opp skoler og lokal infrastruktur, skriver PC För Alla.

- Vi vet dette bare er en dråpe i havet sammenlignet med hvor mye penger det hadde kostet å hjelpe andre byer og tettsteder. Men vi har i alle fall gjort noe for å hjelpe ukjente mennesker, og det er noe vi er stolte over, heter det i en uttalelse fra Torrentreactor ifølge nyhetssiden Torrentfreak.

«Nettside - hva er det?»

Selskapet har lagt ut et par artige fakta i sin melding om kjøpet av det «gudsforlatte stedet» Gar. Innbyggerne, i sin mangel på både pc-er og internett, hadde vanskeligheter med å forstå hva en nettside er.

Videre kunne ingen beskrive hva Torrentreactor.net var for noe. Noen trodde det kanskje var en stor, amerikansk atomreaktorstasjon. Andre trodde det var en miljøorganisasjon som slåss mot byggingen av nye atomreaktorer – på russisk betyr ”njet” (som i .net) "nei".

Torrentreactor hevder byen ble trukket ut tilfeldig blant tusen andre «gudsforlatte steder», men påpeker at innbyggerne er veldig trivelige og at regionens politikere gikk med på kjøpet etter å ha vært noe motvillige i starten.

Pirate Bay hadde ikke råd

Fildelersiden Pirate Bay fra Sverige forsøkte på noe tilsvarende for noen år siden. I kampanjen ”Buy Sealand” forsøkte de å kjøpe minilandet Sealand for å skape sin egen nasjon. Men pengene strakk ikke til, ettersom de bare klarte å samle inn 140.000 svenske kroner. For å kjøpe Sealand måtte de fått inn rundt sju milliarder. Torrentreactor hevder deres russiske eventyr er finansiert med egne midler.

Torrentfreak føler riktignok for å presisere at Torrentreactors historie om bykjøpet ikke har blitt offisielt verifisert av russiske myndigheter. Og Torrentreactor skal like et å dra et par spøker i ny og ne. Tidligere i år sendte fildelernettverket og deres partnere kondomer til kopirettighetsbeskytterorganisasjoner som RIAA og MPAA, sammen med en beskjed om at deres bølletaktikk ikke ble satt pris på.

It Bransjen