Finn min iPhone i norsk aksjon

"Finn min iPhone" i norsk aksjon

To stjålne iPhone-er på Østlandet ble sporet opp med bare få dagers mellomrom.

«Finn min iPhone» heter tjenesten fra Apple som gjør det mulig å spore opp en iPhone som er stjålet eller forsvunnet.

Tjenesten ble lansert i 2009, og med jevne mellomrom har vi lest historier om folk som har fått stjålet sine mobiler, men som har funnet dem igjen ved hjelp av sporingstjenesten.

Biltyv stakk av med iPhone

De fleste av historiene omhandler som regel tilfeller i utlandet, men i forrige uke ble det rapportert om to slike hendelser her til lands, rapporterer NRK.no. Begge hendelsene utspant seg på Østlandet.

Tidlig lørdag morgen ble en mann frastjålet sin iPhone i Oslo, men ved hjelp av Apples sporingstjeneste fant han ut hvor telefonen befant seg, deretter ringte en av mannen politiet og forklarte hvor gjerningsmannen var. Kort tid etter ble tyven pågrepet med den stjålne iPhone-en på seg.

Omtrent det samme skjedde med en mann som ble frastjålet bilen sin i Fetsund på Romerike onsdag i forrige uke. Eieren, som hadde glemt telefonen igjen i bilen, hadde installert Apples sporingstjeneste på telefonen. Han ringte selv politiet og fortalte hvor den befant seg. Politiet rykket ut og fikk stanset bilen i Sandvika, skriver NRK.no.

Ikke sikkert du får hjelp

Det er uvisst hvor utbredt Apples sporingstjeneste er her til lands, men ifølge NRK.no forteller operasjonsleder i Oslo Politidistrikt, Tor Jøkling, at dette ikke er første gangen de har fått hjelp av den.

– Vi har hatt noen liknende tilfeller tidligere, men min erfaring er at det oftest er bomturer. Sporingstjenesten er litt upresis, så det er vanskelig å spore opp en enkelt person, sier Jøkling til NRK.no.

Det er heller ikke sikkert at politiet har tid til å hjelpe. Macworld.no har tidligere fortalt om en Mac-eier som brukte et sporingsprogram for å finne en stjålet Mac, men som på grunn av ressursmangel ikke fikk gjort noe mer med saken.

- Politiet kan ikke bare hente ut tyvegodset selv om man vet hvor det er. Det kreves en etterforskning og bevisførsel, og det er vi ikke i stand til å prioritere i alle disse sakene, sa politidirektør Ingelin Killengreen til Aftenposten i den gjeldende saken.

... men bedre føre var

Med «Finn min iPhone» er det som nevnt mulig å spore opp en forsvunnet iPhone. Dette via gps-funksjonaliteten i telefonen. Via et grensesnitt i nettleseren - eller med en app - er det mulig å finne ut hvor telefonen befinner seg på kartet.

Det er mulig å låse og slette iPhone-en, slik at tyven ikke får tilgang på personlige data. I tillegg er det mulig å sende melding eller spille av lyder - kjekt dersom du har forlagt telefonen innerst i sofakroken.

«Finn min iPhone» funker også med iPod touch og iPad.I tillegg finnes det en egen versjon for Mac kalt «Finn min Mac». Alt er en del av Apples gratis iCloud-tjeneste.

It Bransjen