Fleksible OLED- og e-papir-skjermer

Fleksible OLED- og e-papir-skjermer

Samsung og LG utvikler skjermer som kan bøyes og tøyes. Se den kule videoen!

Samsung Electronics og LG Display har utviklet prototyper på fleksible skjermer som kan bøyes forsiktig samtidig som de fortsatt viser bilder. Skjermene er det siste nye i en rekke forskningsprosjekter fra store skjermprodusenter som peker mot økende interesse for skjermer som kan bøyes, vris og tøyes.

OLED og e-papir

Samsungs skjermer er basert på OLED (Organic Light-Emitting Diode), og LG Displays skjerm er basert på e-papir-teknologi. Begge demonstreres på FPD International-konferansen i Japan denne uken, skriver PC Worlds nyhetstjeneste.

LES OGSÅ:

3D-mobilskjerm med force feedback

Begge skjermteknologiene er gode kandidater for fleksibilitet fordi de ikke avhenger av bakbelysning.

LCD-skjermer i bærbare maskiner og tv-er avhenger av en enhet bak skjermen som strømmer lys gjennom den slik at bildet blir synlig. For å lage en fleksibel LCD måtte man i tilfelle utvikle både en skjerm og en bakbelysningsenhet som kan bøyes.

OLED-skjermer inneholder organisk materiale i hver piksel som genererer lys når det tilføres elektrisk spenning, mens e-papir baserer seg på reflektert lys fra omgivelsene.

"S"-fasong og u-sving

Samsung viste fram fleksible OLED-skjermer i to størrelser; en 4,5-tommers skjerm med oppløsning på 480 x 800 piksler, og en 2,8-tommers skjerm med oppløsning på 240 x 400 piksler.

Begge ble demonstrert montert i stive plastikkrammer som holdt skjermene i bøyd fasong. Den ene ble holdt i en "S"-fasong mens den andre var kurvet i 180-graders fasong. Begge skjermene viste klare og skarpe bilder med god fargegjengivelse, like bra som vanlige OLED-skjermer.

LES OGSÅ:

Android-telefoner støtter 3d uten briller

LGs e-papir-skjerm var en 19-tommers modell som ble demonstrert med forsiktig bøyning mens bildet ble vist på skjermen, uten å vise tegn til problemer med å takle bevegelsene.

Rulle sammen skjermen?

Ingeniører ser for seg å en dag kunne lage papirtynne e-papir-skjermer som kan rulles sammen og få plass i vesker eller stresskofferter. LG-skjermene viser at det er et godt stykke igjen før det blir en realitet, men de første skritt mot dette målet er allerede tatt.

De to selskapene sa ingenting om når skjermene kan bli tilgjengelige kommersielt.

LES OGSÅ:

Toshiba med 3D uten briller

Se den kule videoen som viser begge skjerm-prototypene i aksjon:

It Bransjen