Førerløse biler tillatt fra nyttår

Førerløse biler tillatt fra nyttår

Fra januar 2015 kan du risikere å møte selvkjørende biler i Storbritannia. Landet er det første i Europa som tillater slike kjøretøy på offentlige veier.

Myndighetene i Storbritannia har kunngjort at det fra og med januar neste år blir lov å farte rundt på veiene i landet i en bil som kan kjøre helt av seg selv. Det melder BBC.

Det er egentlig ett år etter planen satt av det britiske Samferdselsdepartementet, men juridiske og forsikrings-relaterte bekymringer har utsatt planene, og begrenset de selvkjørende bilene til private veier.

Men nå er saken bestemt, og så og si i boks - selvkjørende biler skal ut på offentlige britiske veier allerede neste år, som det aller første landet i Europa. Riktignok gitt at trafikk- og sikkerhetsregler er på plass. Reglene skal gjelde både for selvkjørende biler med en sjåfør i førersetet som kan gripe inn dersom noe skulle skje, og for helt førerløse farkoster.

- Dagens kunngjøring betyr selvkjørende biler i våre gater om under seks måneder. Det plasserer oss i forkant av denne transformative teknologien, og åpner opp nye muligheter for vår økonomi og samfunn, sier statssekretær Vince Cable til BBC.

Tester i USA, Sverige

Selvkjørende kjøretøy vært tillatt på offentlige veier i de amerikanske delstatene California, Nevada og Florida en stund siden, og det er forventet at reglementet for bruk også hos amerikanerne skal være klare i januar 2015.

Det amerikanske føderale politiet FBI har forøvrig uttrykt bekymring for at førerløse biler skal kunne brukes som selvkjørende bomber, men det er uvisst om dette vil få noen konsekvenser for videre utredning og testing.

Her i Europa, foruten Storbritannia, har svenske myndigheter gitt Volvo grønt lys for å teste 1.000 selvkjørende biler på veiene i Gøteborg - men det skjer ikke før om tre år, i 2017.

Imellomtiden blir de altså å finne på britiske veier. Det er riktignok usikkert hvorvidt de selvkjørende bilene vil klare en eventuell overgang til høyre-kjøring dersom kjøretøyet skulle finne på å ta tunnellen under kanalen for en kjapp ferietur i Frankrike.

It Bransjen