Forhandlersalget øker

Forhandlersalget øker

Åtte av ti pc-er vil selges indirekte innen slutten av 2012, viser nye tall fra Gartner.

Flere og flere sluttkunder velger å kjøpe sine datamaskiner gjennom forhandlere og nettbutikker.

Og trenden vil fortsette, viser nye tall fra analysebyrået Gartner, som spår at 80 prosent av pc-salget vil skje indirekte innen utgangen av 2012. Til sammenlikning sto de indirekte salgskanalene for 66,6 prosent av det globale pc-salget i 2004 og 74,3 prosent i 2008.

Ifølge Tiffani Bova, viseadministrerende direktør for forskning i Gartner, foretrekkes direktesalg fremdeles av store bedrifter, innen offentlig sektor og utdanning og i profesjonelle segmenter i modne markeder.

- Men økning i markedet for konsumenter, småbedrifter og hjemmekontorer vil bidra til vekst i forhandlerkanalen. Og vi forventer at deler av veksten vil komme fra utradisjonelle pc-selgere, sier hun og viser til kjeder som Wal-Mart og Carrefour.

Bova mener telekomforhandlere fremover også vil ta en mer aktiv rolle etterhvert som minibærbare, eller netbooks, leveres med muligheter for fjerntilgang.

- Tilpass markedsstrategien

I segmentet for enkeltmannsforetak og hjemmekontorer foretrekker de fleste kundene å forholde seg til forhandlere, ettersom det gir dem tilgang på flere merker, funksjonalitet og pris.

Små og mellomstore bedrifter foretrekker derimot en kombinasjon av de direkte og indirekte salgskanalene, og Gartner merker seg at jo mindre kunden er, jo mer sannsynlig er det at de foretrekker å kjøpe indirekte. Noen av grunnene er prishensyn, tilgjengelighet og oppfølging.

Ifølge Gartner er den raskest voksende indirekte salgskanalen såkalte direktemarkedsforhandlere som for eksempel nettbutikker. Disse selskapene vil fremdeles bare utgjøre mindre enn fem prosent av totalmarkedet i 2010.

For pc-produsenter som Acer, Dell, HP, IBM, og Lenovo betyr denne utviklingen at de må holde et øye med sine markedsstrategier. Ifølge Gartner er det helt avgjørende for dem å møte kunden der de ønsker å handle med de produktene de vil ha.

- En solid og omfattende markedsstrategi er avgjørende for suksessen til pc-produsentene. Å bygge et produkt eller en kanalstrategi som skal passe for alle vil ikke kunne gi dem den fleksibiliteten eller reaksjonsevnen som kundene ser etter i dagens marked, sier Bova.

LES OGSÅ: - Null vekst i pc-salget

Les om:

It Bransjen