Forventer flatt marked i 2010

Forventer flatt marked i 2010

Nettbutikkene forventer flatt marked i 2010. Unntaket er Yaha, som regner å vokse med 20 prosent.

Når 2009 nærmer seg slutten kan de norske nettbutikkene se tilbake på et år som verken har bydd på de store toppene eller bunnene.

Tron Atle Løvik i Multicom karakteriserer markedet i 2009 som jevnt over greit.

- I starten av 2009 var det utfordrende, men bedringen kom utover sommeren og høsten. Blant annet har våre egne og litt dyrere pc-er, både stasjonære og bærbare, gått greit, sier Tron Atle Løvik, administrerende direktør i Multicom.

Netshop rapporterer om en liten nedgang i omsetning sammenliknet med fjoråret, men nettbutikken opplevde likevel god vekst innen spillkonsoller og hifi-utstyr. Selv om pc-fortjenesten gikk tilbake økte enhetssalget av bærbare pc-er.

- Nedgangen er på omtrent tre prosent. Det var selvsagt ikke var planlagt, og vi hadde håpet på litt vekst, sier daglig leder Svenn Aage Lysebo i Netshop.

Atle Johansen, administrerende direktør i Yaha, merket en liten nedgang i årets første måneder.

- Men ellers har 2009 vært omtrent som året før. Vi har snevret inn varesortimentet og spisset produktgruppene mot tilbehør og rekvisita, og det er vi veldig fornøyd med utviklingen på, sier han.

På nivå med 2009

Når det gjelder budsjettene for neste i 2010 regner Netshop med flat omsetning.

- Vi håper jo at markedet kommer, men tør ikke ta det for gitt, sier Svenn Aage Lysebo i Netshop.

Multicom venter på sin side en liten økning, og Tron Atle Løvik forteller at Multicoms egne bærbare og stasjonære pc-er vil være et hovedsatsingsområdet også fremover.

- Blant annet kommer det en del nye lanseringer rett over nyttår, sier han.

Anton Hagberg i Komplett forventer mye av det samme som i 2009.

- Vi forventer ikke noen eventyrlig vekst, men vi regner med å ligge på nivå med 2009 eller deromkring, sier han.

- Når det gjelder bransjen generelt forventer vi også at konsolideringene fortsetter. Flere sammenslåinger i forhandlerleddet vil gjøre hverdagen tøffere for de mindre aktørene, sier Hagberg.

Atle Johansen i Yaha er imidlertid en forhandler som har budsjettert med en kraftig økning.

- Vi er ved godt mot, og ser for oss en vekst på 20 prosent for vår egen del i 2010, sier han.

Bedriftssalget kommer tilbake

På nettbutikkenes ønskeliste for 2010 står blant annet de bedriftskundene som i løpet av finanskrisen reduserte sine investeringer.

- Mange bedrifter har hatt en stopp i 2009, men vi håper at at de vil få tilbake investeringsviljen, sier Svenn Aage Lysebo i Netshop.

Ikke minst knytter det seg høye forventninger til Windows 7. Lysebo forventer at salget vil ta av når produktmangelen som har preget fjerde kvartal, spesielt stasjonære pc-er, løsner.

- Det har gjort at mange har ventet med å oppgradere, sier han.

- Windows 7 har solgt veldig bra. Det meste har foreløpig gått til privatkundene, men etterhvert vil bedriftene ta det inn og standardisere på det, sier Anton Hagberg i Komplett.

Tron Atle Løvik i Multicom forteller også om et positivt salg av det nye operativsystemet.

- Vi har solgt mange lisenser. Men det er nok ikke helt avgjørende for pc-salget, vi selger faktisk en del pc-er med Vista fortsatt, sier han.

Anton Hagberg i trekker også frem komponent og lyd og bilde som viktige områder for Komplett.no i 2010.

- Her skjer det en del ting på teknologisiden. Innen tv selger vi mer og mer av led-baserte modeller, komponent er det mye på flash og ssd, og pc er jo mer og mer bærbart, sier han.

Les om:

It Bransjen