Forventer flere konkurser til høsten

Forventer flere konkurser til høsten

Ingram Micro tror 15 prosent av europeiske it-forhandlere kan gå overende i år. De norske distributørene er mer optimistiske.

Til tross for at mange nå mener bunnen er nådd, forventer de internasjonale distributørene at antallet konkurser i forhandlerleddet vil øke senere i år.

Distributørsammenslutningen Global Technology Distribution Council (GTDC) avholdt denne måneden en konferanse i London der representanter for distributører som Tech Data, Actebis, Arrow og Ingram Micro var på plass. Her ble det dratt paralleller til begynnelsen av 1990-tallet da konkursene i forhandlerleddet økte kraftig.

Blant annet sa Ingram Micros toppsjef Greg Spierkel at han forventer at rundt 15 prosent av deres forhandlerbase kan forsvinne i løpet av 2009 sammenliknet med distributørens vanlige frafall på fem til ti prosent.

Til Reuters sier han at det ikke er noe som tyder på at etterspørselen er på vei opp igjen.

- Vi er midt i den verste stadiet i it-markedet. Hvis vi ikke har nådd bunnen nå vil vi gjøre det i løpet av de kommende månedene. Men det er umulig å vite når den absolutte bunnen er nådd, sier han.

Nøye med kredittsikring

De norske distributørene er mer optimistiske, og hos Monica Aune i GNT har de så langt i år ikke har registrert noen større konkurser i det norske forhandlerleddet.

- Foreløpig har vi ikke hatt noen i det hele tatt i år. Men våre kredittselskaper er litt ekstra forsiktige og sier de forventer en økning utover høsten. Vi vet også at flere forhandlere har gjort nedbemanninger, sier hun.

Bjørn Berg i EET sier distributørens base på 3 500 forhandlere som handler hos dem hvert år har holdt seg rimelig stabil.

- Men vi er veldig påpasselige med kredittsikringen om dagen. Det er klart det er noen som går ut, men det er ikke sånn vi legger mye merke til om det da ikke ikke er noe stort, sier han.

Heller ikke Øyvind Sæther i Tech Data har opplevd noen økning. Han viser til Oslo Data Senter som gikk konkurs i fjor høst som den eneste store konkursen i bransjen så langt.

- Det er nesten litt overraskende i forhold til at antallet konkurser i Norge generelt har gått dramatisk opp det siste halvåret. Det er vi selvfølgelig veldig glade for, sier han.

Ingen tegn til økning

Øyvind Sæther ser heller ingen tegn til økning i antallet konkurser blant norske forhandlere.

- Men det ville være rart om ikke nedgangen traff noen it-forhandlere gjennom året, sier han.

- Vi håper og tror nedgangen vil bremse opp i løpet av tredje og fjerde kvartal og ihvertfall flate ut, slik at vi kanskje får en vekst igjen i slutten av fjerde kvartal, sier Sæther.

Heller ikke Bjørn Berg forventer noen stor økning, men sier han ikke vil bli overrasket om de ser flere konkurser utover høsten.

- Det man har sett hittil har ikke vært der de store problemene ligger. Det er hvor markedet går herfra som kommer til å bli viktig.

- Vi har en vekst hittil i år i forhold til foregående år og er fornøyd. Men man skal være forsiktig med å spå om fremtiden i det markedet vi er inne i nå, sier Berg.

LES OGSÅ: - Bunnen nådd for distributørene

Les om:

It Bransjen