Forventer julevekst på nett

Forventer julevekst på nett

HSH forventer en samlet julehandel på 48,5 milliarder kroner. Både forhandlere og kunder forventer mer aktivitet på nett.

Etter et år med svakere vekst enn ventet spår Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) at salget løsner mot jul, med en vekst i julehandelen på fem prosent fra i fjor.

HSH anslår at nordmenn til sammen vil handle for om lag 48,5 milliarder kroner i desember. Det innebærer at hver nordmann i gjennomsnitt vil handle for 10 000 kroner i desember, 40 prosent høyere enn årets øvrige 11 måneder.

- Vi forventer en god vekst i julehandelen i år. Av erfaring vet vi at nordmenn strekker seg litt lenger når det kommer til juletradisjonene. Det betyr nok at vi ikke holder like hardt i lommeboka fram mot jul som vi har gjort så langt i år, sier administrerende direktør i HSH, Vibeke H. Madsen, i en pressemelding.

- At mange har vært flinke til å legge penger til siden kan også bety at de har mer å rutte med når det kommer til å bruke penger på mat, vin og gaver i forbindelse med jula, sier hun.

Forventer nettvekst

Oslo har butikkene med høyest omsetning per innbygger, mens butikker i Sogn og Fjordane og Hedmark ligger på bunn. Blant selskapene HSH forventer best vekst for finner vi butikkene som elektronikk, dvd-er, cd-er og spill.

Forventningene støttes av en undersøkelse gjennomført av Buypass blant landets største nettbutikker. I undersøkelsen forteller forhandlerne om forventninger til kraftig vekst i årets julehandel sammenliknet med i fjor.

I november og desember forventer nettbutikkene en omsetning som for enkelte ligger mellom 70 og 100 prosent over gjennomsnittet for resten av årets måneder.

Nettbutikkene forventer også solid vekst sammenliknet med fjoråret. Enkelte venter en vekst på hele 15 til 20 prosent. Det er ifølge Buypass langt høyere enn den forventede veksten i varehandelen generelt.

Buypass' undersøkelse viser at norske forbrukere følger et internasjonalt mønster. En internasjonal undersøkelse gjennomført av Kelkoo viser at julehandelen på nett i Storbritannia forventes å øke med nær 30 prosent sammenliknet med i fjor. Samtidig antas det at salget i vanlig butikk vil gå ned med omtrent 3 prosent i samme periode.

Nordmenn er storforbrukere

Nordmenn er ifølge Buypass de mest aktive netthandlerne i Norden.

Dibs' Ehandelindeks 2010, som ble gjennomført i tredje kvartal 2010 av Yougov Zapera blant 4 000 internettbrukere og 634 nordiske nettbutikker, viser til samme resultater.

Indeksen viser at det til sammen er 15 millioner aktive netthandlende i Norden. Dette er 93 prosent av alle som bruker internett.

Til sammenlikning har 95 prosent av norske internettbrukere handlet på nett i løpet av 2010. Hele 27 prosent av de norske forbrukerne som handler på nett har handlet for mer enn 10 000 kroner i løpet av seks måneder. Disse står til sammen for tre fjerdedeler av den norske ehandelen.

I Sverige og Finland utgjør disse "storforbrukerne" 16 prosent av markedet og står for 58-59 prosent av netthandelen. I Danmark står 20 prosent for 65 prosent av omsetningen.

Reiser er den største produktkategorien målt i antall kroner, og står for om lag 47 prosent av markedet i Norge. Den nest største kategorien er elektronikk (18 prosent), og tredje størst er media og underholdning (9 prosent).

Mer internasjonal handel

Dibs' undersøkelse viser også at netthandelens kjøps- og salgsmønstre blir internasjonalisert. Mer enn halvparten av nordmenn handler nå også på utenlandske nettbutikker.

Siden i fjor har andelen som handler i utlandet økt fra 39 til 53 prosent av nordmenn. Dette er en svært rask endring på mindre enn ett år og er drevet av jakten på lave priser og nye produkter.

Samtidig selger stadig flere e-butikker til kunder utenlands. Først og fremst i nabolandene, men også i økende grad ut over Norden.

- Globaliseringen av e-handelen gir internasjonalt orienterte nettbutikker enorme markedsmuligheter. Det nordiske e-handelsmarkedets er i år beregnet til 180 milliarder kroner, noe som er stort, men det representerer bare en brøkdel av det totale internasjonale forbruket, skriver Dibs i en pressemelding.

Les om:

It Bransjen