Forventer vekst i netthandelen

Forventer vekst i netthandelen

Åtte av ti nettbutikker forventer å øke omsetningen det neste året, viser ny undersøkelse.

Dibs Payment Services, som leverer betalingsløsninger for internett, offentliggjorde nylig sin e-handelsindeks for Sverige, Norge, Danmark og Finland.

Den er basert på en undersøkelse gjennomført i fjerde kvartal 2008 blant 4 000 kunder i Sverige, Norge, Danmark og Finland og 872 nettbutikker i Sverige, Norge og Danmark.

Indeksen viser blant annet at e-handelen ikke er påvirket nevneverdig av finanskrisen og at både nettbutikker og kundene deres har høye forventninger til de kommende 12 månedene.

Totalt handler 13 millioner kunder mellom 15 og 65 år i Norden på nett. Det betyr at omtrent 93 prosent av alle personer i denne aldersgruppen med internettilgang er aktive netthandlere.

Forventer vekst

Det samlede salget som går via internett i Norden anslås til 16,5 milliarder euro, og til tross for generelt dystre utsikert for økonomien har både kundene og nettbutikkene fortsatt høye forventninger til fremtiden.

40 prosent av de nordiske e-konsumentene forventer å ha et høyere eller mye høyere forbruk på nettet de kommende 12 månedene. Nettbutikkene ser enda mer optimistisk på fremtiden. Her forventer 80 prosent å øke salget på nettet de neste 12 månedene.

Ifølge kundene er lavere priser og billigere frakt de viktigste grunnene til å handler enda mer på internett, men også bedre muligheter for å returnere varer, flere sikre betalingsmetoder og bredere produkttilbud står på ønskelisten.

Øverst på topp 10-listen over varer som kundene forventer å handle mer av på nettet det neste året er klær, helse- og skjønnhetsprodukter, datamaskiner og programvare. Også flybilletter og hjemmeelektronikk kommer høyt på listen.

Netthandelen er tryggere

Undersøkelsen viser også at troen på sikre løsninger øker. Blant butikkene som både selger på internett og i fysisk butikk oppleves sikkerheten ved netthandel som bedre enn i butikkene.

28 prosent av nettbutikkene svarer at de har blitt utsatt for bedrageri eller tyver i sine fysiske butikker, mens tilsvarende tall er 21 prosent på nettet.

Også blant forbrukerne øker tiltroen til å handle på nettet. Kun en av hundre kunder har opplevd misbruk av sine kort på nettet. Samtidig minsker andelen internettbrukere som ikke handler på nettet av sikkerhetshensyn.

LES OGSÅ: Netthandel trygg tross sikkerhetshull

Les om:

It Bransjen