Fremtidens PC-er

Fremtidens PC-er

Bill Gates årlige pc-designkonkurranse ble nylig avholdt. Vi viser deg hvordan unge designere ønsker at fremtidens datamaskiner skal se ut.

Hvert år holder Microsoft og Bill Gates en designkonkurranse for å se hvem som kan komme med det mest fremtidsrettede og spennende pc-designet. Konkurransen er åpen for både amatører og profesjonelle designere, så lenge de ikke kommer fra land innenfor ondskapens akse, eller Cuba.

LES OGSÅ: Fremtidens pc er her!

Målet med konkurransen er å finne de mest spennende og innovative designideene. Oppgaven denne gangen var å tenke nytt rundt Windows-opplevelsen, enten det er for jobb eller hjemmebruk. Eller som det sto på konkurransens nettsider: Tenk stort, vær vågal, vær inspirert, men tenk samtidig på miljøvennlighet og det økologiske aspektet.

Resultatet ble en rekke spennende og til tider svært sære ideer for pc-ens fremtid. En del av bidragene ser mer ut som pyntegjenstander enn datamaskiner, men det var muligens planen.

Vinner av Styreformannens pris: MADE in China

MADE in China baserer seg på en MADE-struktur (Massively Administered Digital Entities), som innebærer at selve maskinen ikke er utstyrt med prosessor, harddisk, grafikkort eller lydkort. Alle disse komponentene er lagret i andre enden av et trådløst 3G-nettverk. Dataene fra komponentene overføres trådløst til pc-en når det er behov for det. Det unike trykkfølsomme brukergrensesnittet i MADE in China minner mest om et lekkert designet serveringsfat fra Asia. Maskinen styres ved bruk av pekepenner designet som spisepinner. PC-en ble designet av John Leung fra Aarive Design fra Melbourne i Australia, som ble belønnet med 25 000 amerikanske dollar for innsatsen.

Vinner av Dommerens pris, første plass: blok

Ideen med blok er at den skal fungere som en pc for barnehagebruk, og designet er derfor inspirert av byggeklosser. Blok består av to pc-er som settes sammen til en kloss. Brukergrensesnittet er designet slik at barna kan bruke maskinen ved å trykke og kladde på skjermen. Maskinen kan også styres ved hjelp av to tastaturmatter eller digitale tusjer. Maskinen ble designet av Christianne LeBlanc, Jessica Livingston og Maarianne Goldberg fra Carleton University i Ottawa i Canada, som vant 25 000 dollar for slitet.

Vinner av Dommerens pris, andre plass: BulbPC

BulbPC er en enkel, liten og effektiv datamaskin designet for bruk i utviklingsland. Maskinen kommer som et enkelt byggesett, så det må beregnes noe montering. Skjerm følger ikke med. Maskinen ble designet av Allen Wong and Matt Conway fra Los Angeles.

Vinner av Dommerens pris, tredje plass: Zeed+ for the Future

Zeed+ er inspirert av Ikebana, en klassisk japansk metode for blomsterarrangementer. Hver av stilkene på maskinen inneholder forskjellig maskinvare. Mens en stilk for eksempel inneholder mediakontrollere, kan en annen inneholde operativsystemet eller nettverksfunksjoner, og så videre. Alle stilkene kan byttes ut, slik at maskinen kan konfigureres til forskjellig typer bruk. Maskinen styres ved å trykke på selve hovedenheten, som også fungerer som skjerm. Zeed+ ble designet av Kenneth W. K. Wu, en uavhengig designer fra Toronto i Canada.

Vinner, Folkets pris: Light Up Your Life

Denne maskinen fungerer som en mobil dataterminal. Light-maskinen fungerer som mer enn bare en pc, den kan også brukes som lommelykt, portabel mediespiller, mobiltelefon eller til å kommunisere med trådløse datanettverk. Maskinen kan styres ved hjelp av vanlig skjerm og tastatur eller via talekommandoer. Light Up Your Life ble designet av Zhu Fei fra Jiangxi i Kina.

Se flere ville design-pc-er på konkurransens hjemmeside.

Se flere bidrag på neste side.

It Bransjen