Friskmelder mobilt internett

Friskmelder mobilt internett

Synserne har spådd: i 2008 skal internett på mobilen ta av. Igjen.

Mobilt bredbånd vil få nettverksoperatørene til åpne opp for nye enheter og nye tjenester, mener analyseselskapet IDC.

Et viktig element i utviklingen er Open Handset Alliance, en flernasjonal gruppe med over 30 medlemmer som utlukkende gjobber for å promovere Googles Android-plattform.

Riv gjerdene!

Utviklingen tyder på at den inngjerdede modellen ("walled garden" ) teleoperatørene tradisjonelt har praktisert, går mot slutten, mener IDC. I denne forretningsmodellen kan abonnenter bare få tilgang til tjenstene med utstyr og applikasjoner godkjent av teleoperatøren.

I USA er større operatører som AT&T og Verizon på glid i dette spoørsmålet, skriver IDGs nyhetstjeneste. IDC tror også at en strøm av nye produkter med web-tilgang vil bidra til å viske ut skillet mellom pc-er og avanserte mobiltelefoner.

IDC nevner produkter som Amazons ny-lanserte ebokleser Kindle og Ipod Touch, og venter dusinvis av lanseringer i dette sjiktet fra leverandører som Asus, Qisda (BenQ), Compal, Electrobit og selvsagt Microsoft og Apple.

Slik blir 2008

Her er noen av IDCs viktigste spådommer for 2008:

- En svakere USA-økonomi bidrar til svakere global it-vekst. IDC spår en global it-vekst på 5,5-6 prosent, mens it-investeringene vil synke med 3-4 prosent i USA.

- Store leverandører som Microsoft, Cisco, Google og IBM vil satse tungt på programvare levert som tjeneste

- Web 2.0-teknologi, som Facebook og Youtube, vil skape en vekst i nettverk for innholdsdistribusjon på "minst 30 prosent".

- Leverandører som tradisjonelt har henvendt seg mest til konsumenter, som Google, Ebay, Yahoo og Apple, vil komme med tilbud mot små og mellomstore bedrifter. Derimot vil et selskap som IBM, som har vært mest opptatt av bedriftene, se på muligheter for å bli mer synlig for konsumentene.

It Bransjen