Full strid: Facebook vs. Zuckerberg

Full strid: Facebook vs. Zuckerberg

En israelsk it-entreprenør har hisset på seg selveste Facebook. Og deretter har han skiftet navn til Mark Zuckerberg.

Rotem Guez - som han het før - er en israelsk it-entrepenør med det man må kunne kalle en god prosjon småfrekk humor - og bra strategisk sans for å lage oppstuss. 7. desember skiftet han navn til Mark Zuckerberg. Det forteller The Sydney Morning Herald.

- Skal du ta Zuckerbergs navn? Da får du problemer, sier ekspeditøren hos innenriksdepartementet i Israel, i en nokså komisk video Guez, eller Zuckerberg som han nå heter, la ut i etterkant.

- Hva slags trøbbel? Jeg har en familie som heter Zuckerberg.

- Jo, men, hva heter han.. han der.. Mark Zuckerberg, sier ekspeditøren, som tydelig mener det er et problem at Rotem Guez vil bytte navn til Mark Zuckerberg, samme mannen som har etablert Facebook - fordi det vil være misvisende.

Gir etter

- Zuckerberg er jo et jødisk navn. Mark også? Han er jo ikke israelsk, men det er jeg, sier Guez.

- Er foreldrene dine enige i dette?, spør ekspeditøren.

- Jeg er 32 år, repliserer Guez.

Og slik blir navnebytet til slutt en realitet.

14. desember dukket det opp nye trusler fra Facebook om søksmål.

Og nå er den spennende kampen i gang: Er det greit for Facebook-Mark Zuckerberg at det finnes en israelsk it-gründer som nå heter det samme? Hvem saksøker hvem?

Trøblete fortid

Det hele begynte i slutten av januar. Da meldte israelske Zuckerberg, som da altså het Guez, inn et søksmål mot Facebook fordi han hevdet de nektet å returnere hans Facebook-profil som var blitt blokkert.

1. september truet Facebook med motsøksmål fordi de hevdet at Guez, som han altså het da, og hans selskap "Like Store" brøt med tjenestevilkårene til Facebook ved å selge "like-fans" til fan-sider. Facebook krevde at Guez måtte stenge ned sitt selskap Like Store og aldri igjen aksesssere Facebooks nettside, tjenester, plattform og nettverk overhodet.

Det var da Guez, eller Zuckerberg som han nå altså heter, bestemte seg for navneskiftet. Men så har han da heller ikke fått lov til å lage Facebook-konto under det nye navnet sitt Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg viser langfingeren til Mark Zuckerberg

Og nå er det kaos på gang. Det er selvfølgelig ikke til å stikke under stol at den nye Mark Zuckerberg nok har satt i gang dette apparatet for å få litt oppmerksomhet, det ville jo vært spesielt om en sak der Facebook saksøker Mark Zuckerberg havnet i rettsapparatet. Den nye Mark Zuckerberg har til og med laget en egen nettside om "prosjektet", der han har lagt ut eget pressekit.

Men den nye Mark Zuckerberg står beinhardt og urokkelig på det han mener er sin rett. Han hevder hardnakket at Zuckerberg er et navn som ble brukt i familien for flere generasjoner siden, og at det således ikke kan være feil at han tar navnet. Selv om det etter alle solemerker likevel nok er gjort for å peke begge langefingrene mot Facebook og rope «in your FACE!».

I henhold til israelske lover må han nå etter navnebyttet hete Mark Zuckerberg i minst sju år. Han kommer også til å omdøpe resten av familien sin Zuckerberg, sier han. Her er videoen av besøket i forbindelse med navneskiftet:

It Bransjen