Garasjen der det hele begynte

Garasjen der det hele begynte

Skal du bli til noe, må du starte i en garasje. Nå har HP-garasjen blitt et nasjonalt amerikansk landemerke. Her er historien om HP-garasjen.

Nasjonalregisteret for historiske steder i USA har valgt en garasje, ikke hvilken som helst garasje, men garasjen hvor det hele begynte. Da var garasjen allerede anerkjent av staten California som et historisk landemerke med tilhørende stor plakett.

Det første produktet

William Hewlett og David Packard slo seg sammen for å lage Audio Oscillator. (Foto: Ahlert Hysing)

De to ingeniørene William Hewlett og David Packard slo seg sammen for å lage Audio Oscillator, et instrument som kunne sørge for synkronisering av lyd og bilde. Fadder var Walt Disney.

William Hewletts unike bidrag var en liten lyspære som sørget for tilbakekobling til oscillatoren. Dermed kunne firmaet Hewlett-Packard (HP) levere det første praktiske apparatet som genererte lydfrekvenser fra 35 Hz til 35 KHz med god kvalitet til en lav pris 54,40 dollar.

Fra apparatet kom på markedet i 1939 til det ble pensjonert i 1954 hadde HP levert flere hundre tusen.

David Packards hus i 367 Addison Avenue i Palo Alto i California er nå restaurert og fredet. (Foto: Ahlert Hysing)

Utviklingslab

Men det hele startet i en garasje i 1938. De to ingeniørene hadde ikke råd til noe utviklingslaboratorium. Garasjen til David Packard fikk holde. Han leide noen rom og garasjen. Rommene ble brukt som de første kontorlokalene. Konene til David og William finansierte oppstarten sammen med stipendmidler som David Packard fikk.

Denne garasjen i 367 Addison Avenue i Palo Alto California, regnes som ”grunnstenen” til Silicon Valley.

Fra 2004 sørget HP for en fullstendig restaurering av huset og garasjen i Addison Avenue. 6. desember 2005 ble garasjen behørig feiret med obligatorisk snorklipping. Silicon Valley er ingen virkelig dal, men har høye åser på vestsiden, og åser på den andre siden av San Francsco Bay. Den sydligste delen omfatter Santa Clara Valley.

Silicon Valleys fødested. (Foto: Ahlert Hysing)

Navnet Silicon Valley kom mye senere enn oppstarten av HP. Det kom fordi så mange mindre elektronikkfirmaer basert på silisiumteknologi etablerte seg i området. Navnet ble til i forbindelse med en serie artikler skrevet av Dan Hoefler i 1971 i Electronic News.

Begrep for it

Silicon Valley er blitt et begrep for pågangsvilje, risikokapital og it-teknologi.

- At garasjen har blitt historisk er en viktig anerkjennelse av betydningen Hewlett-Packard har hatt for it-sektoren verden over, sier Eivind Roald, administrerende direktør i Hewlett-Packard Norge.

I 1940 var garasjen ikke lenger hensiktsmessig. HP som da var fire ansatte, flyttet til 481 Page Mill Road som nå er butikk.

- HP-garasjen har blitt et symbol på hva som kan komme ut av små kår og hardt arbeid, sier Gary Elliott, direktør for varemerke og design i HP.

Etter oscillatoren ble det mange instrumenter, etter hvert basert mer og mer på it-teknologi. Håndkalkulatoren for tekniske beregninger er verdens første avanserte lommeapparat.

Unike betingelser

Det unike var ikke bare produktene, men arbeidsbetingelsene. David Packard og William Hewlett praktiserte en åpen dørs politikk og bygget opp en arbeidskultur med frihet under ansvar som ikke har blitt overgått.

Noen av verdiene har blitt borte underveis, med alle fusjonene og fisjonen av Agilent, det opprinnelige HP, instrumentdivisjonen.

Nå som HP er blitt verdens største it-selskap, forsøker HP å gjenskape HP-kulturen etter en opprivende konflikt rundt overvåkning av styremedlemmer og journalister.

LES OGSÅ: HP og Microsoft i miljøkamp

Les om:

It Bransjen