Gigabit-fiber i lufta høyaktuelt

FRAMTIDSHÅP: Google vurderer mmWave for distribusjon i gigabit-nettene sine. Foto: Google

"Gigabit-fiber" i lufta høyaktuelt

Kan millimeter bølger bli en del av aksessnettene for gigabit-nett? Mye tyder nå på at Google Fiber vurderer akkurat det i California.

Nylig kjøpte Google Fiber selskapet Webpass. Selskapet er spesialister på radionett over millimeter-bølger. Samtidig har de bremset opp arbeidet med å grave fiber til californiske hjem.

Lynraskt – kortrekkende

Millimeternett (mmWave) opererer over veldig høye bølgelengder fra 30-300 GHz. Den mest aktuelle bølgelengden er 60 GHz. Ytelsen er opp til 2,5 Gbps, men rekkevidden er temmelig kort. Slike radionett har likevel lenge vært ansett som en god bærer for å spre høyhastighetsnett fordi det egner seg godt for kommunikasjon mellom bygninger.

Her hjemme har blant annet Breiband.no arbeidet med et slikt prosjekt. Som kjent kan det ofte være kostbart og komplisert å grave ned fiber i bygater.

Nettopp derfor er mmWave-teknologi aktuelt akkurat for det formålet. Og det er ikke bare innen fast bredbånd mmWave er aktuelt. Basestasjonene for slike nett er små, men ofte må det i tillegg legges fiber inne i bygningene. Det er også en av de bølgelengdene som er høyaktuell når 5G kommer.

Google Fiber helt hjem

Google Fiber er aktive i 23 amerikanske byer og har planer om å bygge eget nett i ytterligere vel et dusin byer. I tillegg har Google ifølge analyseselskapet Telegeography planer om å investere i fem undersjøiske transportkabler, i tillegg til den de har over Stillehavet.

Det er svært lite som tyder på at Google Fiber vil etablere seg i Europa. Men de har hatt stor betydning for utbredelsen av høyhastighetsnett i USA og har nok også fått fiberaktører som Time Warner Cable, Comcast, AT&T, Verizon til å investere mer i fibernett.

Inn i gigabitverden

Google Fiber har iallfall hatt en stor innflytelse for å flytte grensene for skikkelige høyhastighetsnett. De har hele tiden fokusert på gigabit-hastighet, og det er det de leverer. Som en av verdens absolutt største datageneratorer, har Google fått mange operatører verden over til å legge lista høyere. Nytt er det ikke. Labs 2 i Sverige startet sin gigabitorientering allerede i 2004.

I Norge har Altibox og Lyse de to siste årene oppgradert nettene sine slik at de kan tilby 1 gigabit-hastighet. Men noe kommersielt fokus har det ennå ikke fått. 1.490 kroner måneden taler sitt tydelige språk. Statistisk Sentralbyrå måler ikke en gang gigabit-nett. Det høyeste er alle over 128 megabit per sekund.

Av ca. 750.000 norske hjem som abonnerer på hastigheter over 32 megabit per sekund, er det 250.000 som ligger mellom 64 og 128 megabit per sekund og 81.000 over 128 megabit per sekund. Så det tar nok en stund før Googles spådommer om gigabit-verden får omfattende utbredelse.

 I Europa utenom Norden, er det sannsynligvis Vodafone som har størst innsats i moderne fibernett. De investerer nå stort både i Irland (500.000 hjem), Portugal og Spania.

It-bransjen