Gir folk ny jobb med enkle kurs

- Det skal egentlig ikke så veldig mye til, mener Petter Viig.

Publisert Sist oppdatert

Datakunnskap må man ha. For noen gjelder det å få topptung programmeringskunnskap fra øverste hylle. For andre er det viktig å få inn en helt grunnleggende forståelse for hvordan en nettside fungerer.

De som tilhører den siste gruppen kan ta seg en tur til Sinsen i Oslo, hvor selskapet Invito Inspire har sine kurslokaler. Selskapet kurser i ulike samfunnsrelevante fag, med data som hovedområde.

- Det som skiller oss fra de fleste andre kursaktører, er at vi arbeider for at våre kursdeltagere skal få jobb når de er ferdige, forteller daglig leder Frank Olsen.

Kartlegger alles behov

Selskapet startet i 1997 med spesialtilpasset opplæring for utviklingshemmede. Siden har selskapet bare blitt større, og retter seg nå mot alle som trenger å omskolere seg.

- De fleste av våre kursdeltagere kommer fra bedrifter som ønsker at deltagerne skal få ny kunnskap, eller gjennom Nav. Vi kan godt tenke oss åpne kurs til alle, men har av kapasitetsmessige årsaker ikke kommet så langt, sier Olsen.

En av grunnpilarer i kursopplegget er en samtale med alle deltagere for å kartlegge deres behov og kompetanse. Samtalen tar mellom 45 minutter og 1,5 time.

- Vi kan it og vi kan mennesker. Det viktigste for oss er at folk kommer seg videre. Dette er også arbeidsmarkedskurs, vi ønsker gjennom samtalene å finne relevante stillinger til kursdeltagere, sier Olsen.

Deltagere over 60

Et av områdene man kan skaffe seg kompetanse på er på bygging av nettbutikker. Her handler det om forståelse for internett, html, innholdsstyring, kommersielle prinsipper på nett og design - med programvare som Photoshop og Dreamweaver. Kursholder og kommende kursansvarlig Petter Viig påpeker at kursdeltagerne kommer fra alle deler av samfunnet.

-Vi har folk som har droppet ut av gymnaset, men også deltagere over 60 år, som likevel ønsker å lære seg noe nytt. Det er veldig morsomt å kunne bidra til at noen på kort tid finner seg noe nytt, sier han.

Viig underviser i netthandel, og mener det er en meget fornuftig satsing.

- Det er veldig mange små og mellomstore bedrifter og organisasjoner som trenger ansatte som kan internett. De fleste har en nettside, men den må vedlikeholdes og utvikles. Da må man ha ansatte som har forståelse for denne type teknologi.

Bedrifter rundt 50 ansatte

Invito Inspire har 12 ansatte, men benytter seg av en base på nesten 35 instruktører. Ifølge selskapets egne ord er tilrettelegging ut fra "våre kunder og brukeres spesielle behov sentral i virksomheten". Medarbeiderne har faglig og formell bakgrunn fra økonomi, it, pedagogikk, psykologi og coaching.

- Litt av tankegangen er at de fleste bedrifter med rundt 50 ansatte har en person som skal se etter nettstedet. Brorparten av bedriftene i Norge har det slik. Dette er et enormt marked, men store muligheter for dem som greier å bygge opp god it-kompetanse, sier Viig.

Ved siden av webrettede kurs bygger Invito Inspire også generell it-kompentanse gjenom kurs som Eucip-sertifisering, Microsoft-sertifisering og Datakort.

- Det skal egentlig ikke så veldig mye til for at arbeidstagere blir interessant igjen for arbeidsgivere. Det handler om en del basiskunnskaper som man kombinerer med annen faglig kompetanse. Det kan motivere folk til å komme seg i jobb igjen.

Trenger kombinert kunnskap

Det bekrefter også Olsen. Han mener det viktigste er å finne riktig kombinasjon mellom it og andre oppgaver.

- Jeg tror nøkkelen til å være attraktiv for arbeidsgivere, ligger i det du har utenom it-kompetansen din. Mange jobber i en kombinert stilling. Har man en faglig basis, og lærer seg it i tillegg, vil man mye lettere få en ny jobb. Men skal man jobbe med programmering eller noe slikt, må man ha en tyngre opplæring enn det man får her, sier Olsen.

(Saken er hentet fra artikkelserien Kursaktøren i Computerworld It-karriere)