Gjennombrudd for trådløs strøm

Gjennombrudd for trådløs strøm

Forskere ved MIT har testet et system for å overføre strøm trådløst

Forskere ved MIT, Massachusets Institute of Technology, har utført vellykkede tester av et system for trådløs overføring av strøm.

Forskerne har sendt strøm mellom to punkter med to meters avstand og uten fysisk forbindelse, og på denne måten overført energi til en 60-watts lyspære. Prosjektet har arbeidsnavnet WiTricity (kort for wireless electricity), skriver IDGs nyhetstjeneste.

Forskerne leverte det teoretiske grunnlaget for forsøkene i fjor høst. Strømoverføringen har begrenset rekkevidde.

Men mulighetene for anvendelse er der: "Ved bruk av spoler på størrelse med en bærbar pc, vil strømnivåer mer enn tilstrekkelige for å drive en bærbar pc kunne overføres over vanlige avstander i et rom. Dette kan gjøres i alle retninger og med god effekt, selv i tilfeller hvor fysiske objekter står mellom de to spolene" skriver forskerne i en presentasjon.

Magnetisk induksjon

En bærbar pc i et rom med en slik strømsender ville lades opp automatisk, uten behov for verken ledninger eller batteri.

Teknikken som anvendes er en form for magnetisk induksjon, som brukes i transformatorer der spolene er plassert nær hverandre for å overføre strøm. Men jo lenger avstand, desto mindre effektive blir de ikke-resonante spolene, ifølge forskerne.

Det spesielle med Witricity er at spolene er i resonans med magnetfeltet.

Forsøkene er nærmere beskrevet i ukens utgave av det velrennomerte vitenskapelige tidsskriftet Science.

MIT-forskernes egne forklaring kan du lese her.

Tesla

Rapporter om forsøket har skapt den reneste "bloggstorm" på nettet. En rekke bloggere hevder at vitenskapsmannen Nikolai Tesla skapte en langt kraftigere transmitter allerede for over 100 år siden, i en serie berømte eksperimenter utført i mai 1899 i Colorado Springs.Tesla, som i en periode jobbet for Thomas Edison, oppfant Tesla-spolen, en transformator som benyttet en teknikk kalt "spark gap" for å omgjøre en strømbølge med lavt spenningsnivå og lav frekvens slik at den fikk høy spennnig og høy frekvens.

I sine forsøk i Colorado skal Tesla ha greid generere og overføre strøm over avstander. Men ifølge nyere dokumentasjon skal det være usikkert hva Tesla faktisk oppnådde under forsøkene i Colorado.

Les om:

It Bransjen