Gjør vinduet til et solcellepanel

Gjør vinduet til et solcellepanel

Snart kan produsere din egen strøm ved hjelp av en tynn, gjennomsiktig film på vinduet.

Selskapet 3M har utviklet en tynn, gjennomsiktig film som gjør vanlige vinduer om til solcellepaneler. Filmen kommer for salg neste år.

Solcellefilmen, som vises frem på den store elektronikkmessen Ceatec i Japan i disse dager, består av tynne, gjennomsiktige grønne striper som limes på vinduer som et stort lappeteppe. En kvadratmeter av filmen kan generere nok elektrisitet til å lade en Iphone når sola er som sterkest, mens det fortsatt er mulig å se ganske klart igjennom filmen, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Enkelt å montere, krever ingen ekstra plass

Produktet produserer for øyeblikket bare rundt 20 prosent så mye strøm som et tradisjonelt silisiumbasert solcellepanel, men koster også bare rundt halvparten så mye, selv om endelig markedspris ikke er fastsatt ennå.

Produktet er også mye enklere å installere, og krever ingen ekstra plass. 3M har fra før adskillig ekspertise når det gjelder lim og selvklebende midler, og selskapets mindre tekniske, men desto mer kjente produkter, inkluderer blant annet klassisk Scotch tape (limbånd) og Post-it klistrelapper.

- En helt vanlig person kan gå i butikken og kjøpe litt av denne filmen, ta den med hjem og montere den selv, sier Yashuhiro Aoyagi, en av toppsjefene i selskapets markedsavdelinger, til Computerworlds nyhetstjeneste.

Skygger for solen

Aoyagi forteller at filmen er laget av et organisk, lysfølsomt materiale som trykkes på lagvis, og at produksjonskostnadene vil falle etter hvert som produksjonsvolumet øker. Filmen blokkerer eller absorberer så mye som 80 prosent av det synlige lyset og over 90 prosent av det infrarøde lyset, og fungerer på den måten også som solskygge.

Under demonstrasjonen på Ceatec ble det festet termometre på hver side et flak av filmen som var festet på utsiden av et vindu opplyst av sterkt lys. Termometrene viste en forskjell på 10 grader Celsius mellom de to sidene rundt 8 cm. fra overflaten.

Aoyagi sa at en kvadratmeter av materialet kan generere rundt 5 volt ved rundt 7 watt under ideelle forhold, og at filmen fortsetter å være virksom under adskillig mindre sollys enn det som kreves av konvensjonelle solcellepaneler. Dermed kan filmen produsere strøm større deler av dagen.

3M skal i utgangspunktet satse på å selge produktet til forretnings- og offentlige bygninger, men vil rette både produksjon og markedsføring mer over mot mer generell bruk etter hvert.

Les om:

It Bransjen