GNT størst i bredden

GNT størst i bredden

GNT ble største breddedistributør i fjor og ser lyst på 2009. Men i år vil Tech Data bli størst målt i omsetning.

Tallene fra Brønnøysund viser at GNT ble største breddedistributør i 2008 med en omsetning på 2,049 milliarder kroner. Men GNT fortsetter trenden fra 2007 med et negativt årsresultat. Det øker fra minus 31 millioner i 2007 til nesten 64 millioner kroner i minus i 2008.

Finanskostnadene har økt drastisk i forhold til tidligere år. Mens nettoen på finans var minus 1,3 millioner i 2007, havnet denne på nesten 28 millioner kroner i minus i 2008. Resultatet på ordinær drift gikk tilbake med seks millioner kroner fra i fjor og havnet på minus 36 millioner kroner

Les mer: Enda tøffere for GNT

Distributøren måtte foreta en rekke omstruktureringsgrep på slutten av året for å være forberedt på 2009. Siden i fjor sommer har GNT mistet 33 ansatte. Selskapet har imidlertid greid å beholde samme salgs- og produktstyrke.

- Det får vi betalt for nå, og vi merker at det begynner å løsne, sier Aune, som mener 2009 ser betraktelig bedre ut.

- I bedriftsmarkedet merker vi at kundene tar de investeringene de utsatte i første og andre kvartal. Og det er ingen tvil om at vi har tjent på at Ingram Micro er ute. På serversiden har vi økt vår markedsandel, og mye av det er fordi vi har tatt omtrent 80 prosent av den omsetningen Ingram Micro hadde på servere, sier hun.

Tech Data blir størst

Tech Data omsatte på sin side for 1,46 milliarder kroner i 2008. Det betyr at den amerikanske distributøren nå har gått forbi Itegra som Norges nest største breddedistributør.

Tech Data kjøpte tidlig i 2008 Scribona. Årsresultatene for 2008 er for det sammenslåtte selskapet, men fusjonen ble ikke gjennomført før mai i fjor. Det betyr at distributøren hadde et kvartal uten Scribona-omsetning. Hvis man regner med en antatt Scribona omsetning i første kvartal på 584 millioner kroner, er det ikke langt igjen før Tech Data er størst av alle målt i omsetning.

Tech Data økte som sagt omsetningen, men på bekostning av inntjeningen. Driftsresultatet endte på minus 33 millioner kroner og det ordinære resultatet før skatt på minus 35 millioner kroner.

- Vi hadde en del kostnader i forbindelse med sammenslåingen. Dessuten var tredje og da særlig fjerde kvartal en utfordring i forhold til finanskrisen, sier administrerende direktør Øyvind Sæther i Tech Data.

En annen utfordring har vært at enhetssalget på servermarkedet for tredje kvartal på rad har falt 30 prosent. Dessuten har sluttprisen på bærbare pc-er falt ytterligere, særlig mid- og highend-pc-ene for bedriftsmarkedet.

Årets resultat ser så langt bra ut, og Øyvind Sæther sier at Tech Data Norge bidrar positivt til konsernet. Han har også store ambisjoner for Tech Data i Norge fremover.

- Når det gjelder regnskapet for 2009 er vi trygg på at vi kommer til å være størst på omsetning i Norge. Resultatet vil også være positivt, sier Sæther.

Dette er en del av en større artikkel fra IT-Bransjen nummer 8. Se nedenfor for flere utdrag.

Les også: Breddedistributørene gikk tilbake

Les også: Itegra mest profitabel

Les om:

It Bransjen