God start på sommeren

God start på sommeren

Økt salg av tilbehør, pc-er og sesongvarer

Ferske tall fra SSB varsler om økt vekst i konsumentsalget i Norge. Tallene bekreftes i en ringerunde IT-Bransjen har gjort. Men kundene er grundigere og er mer prisbevisste. De kjøper også flere tilleggsprodukter for å få mer ut av kjøpene.

- Vi så en klar vekst i salget fra mai til juni med nesten 25 prosent innenfor pc-salg alene, sier Carl Christian Strømberg i Mamoz.

- Det aller meste kom mot slutten av måneden, og falt sammen med skatte- og feriepengeutbetalingene.

Mamoz ser at det er vanlige bærbare pc-er det gikk mest av, men med en lav andel mini-pc-er. Denne typen pc-er er ikke høyt prioritert hos dem. Detaljene viser også at Mamoz hadde en nedgang på 8,9 prosent i omsetningen fra juni i fjor til i år. Men dekningsbidraget gikk opp med 20 prosent i samme periode.

- Vi ser en økt vekst i salg av alle typer tilleggsprodukter det siste året, uten at vi egentlig har gjort noe spesielt for å oppnå det, sier Strømberg

Han gjetter litt på hva denne økningen skyldes:

- Det virker som om folk bruker det dyre utstyret de har litt lenger, og bedrer bruken av dette med riktig tilbehør. Det er også slik at det ikke har skjedd noe revolusjonerende nytt med pc-ene de siste årene, pc-ene er jevnt over svært gode og tåler å bli brukt litt til.

Ut av rusket farvann

Hos Komplett er det samling om kostnadskontroll og kundepleie.

- Etter en tøff april og en dårlig mai, gikk juni litt i rykk og napp inntil salget tok av mot slutten av måneden, sier Anton Hagberg i Komplett.

- Vi ser helt klart effekten av skatte- og feriepenger, men det er også sesongbetont: De siste dagene har vi hatt stort salg av air-condition-systemer, av en eller annen grunn.

I tillegg til sesongvarer innen gps, mobil, kamera og bærbare pc-er, har det også vært overraskende stort salg av tv. Det skyldes aktive kampanjer med salg av store partier tv-er i femtitommersklassen med gode priser.

- Blant de bærbare pc-ene går det mye av de rimelige bærbare med pris rundt 5000 kroner, og mini-pc-er, naturligvis, sier Hagberg.

- Vi ser også en pen vekst innenfor speilreflekskamera. Etterhvert som vanlige brukere er blitt vant med digitalfoto, velger de gjerne å gå videre med speilrefleks. Der har det kommet mange gode løsninger også i de lavere prisklassene.

Hagberg ser også en helt vanlig trend i at folk bruker lenger tid på kjøpsprosessen enn før. Kundene tenker seg mer om, og dette gjør at kundepleie og å ta vare på eksisterende kunder blir viktigere. På grunn av børsnotering kan han ikke gå ut med spesifikke tall for omsetningen før de er klare senere i måneden.

Vekst for spesialisten

Fotovideo tar butikken i Møllergata i Oslo i bruk som turistmål og kompetansesenter. Som Norges største fotobutikk med spesielle områder i butikken reservert for Nikon, Leica og Canon er det et mål at folk på Oslo-besøk tar en tur innom butikken. De har også lagt seg til samme pris på web som i butikk, og det gir færre frustrerte kunder.

- Vi har alltid godt salg når ferie- og skattepenger kommer, sier Roar Sandvik i Fotovideo.

- Veksten fra i fjor fra juni til juni var på 20 prosent, og det vi ser er at kundene søker mer trygghet i kjøpsprosessen. Da er det en fordel å drive som spesialist, siden vi kan opprettholde bredden i sortimentet selv når tidene blir trange.

Han viser til at toppsesongene før var knyttet til feriepenger i juni, skattepenger i oktober og julehandelen. Nå kommmer de to første på én gang, men fordelen er at salgsperioden er blitt lenger - fra midten av juni til langt ut i juli. Men det er i tilbehør til foto at Sandvik ser høy vekst.

- Det er et resultat av markedsføringen vi har lagt oss på, hvor vi vektlegger hvordan kundene skal bruke produktene de har kjøpt på bedre måte, understreker Sandvik.

- Og bedre bruk fører til mer bruk, og dermed større behov for tilbehør.

Fotovideo legger også merke til at kundene som søker seg til butikken gjerne er svært bevisste på hva de skal ha, og etterspør kompetanse rundt produktene og trygghet for riktige kjøpsvalg. Sandvik merker at en butikk fort blir avhengig av været så vel som sesongen.

- Vi ser at godværet fører til færre som bare kikker og det reduserer impulssalget. Vi hadde ikke hatt noe imot ei uke med litt mer overskyet vær, sier Sandvik, før han iler til og presiserer at det ikke innebærer noe ønske om sprutregn:

- Det jager bare folk til kjøpesentrene.

Les om:

It Bransjen