Google på forhandlerjakt

Google på forhandlerjakt

Google Apps skal ut i bedriftsmarkedet, og det skal gjøres gjennom forhandlersalg av Premier-utgaven.

To år har gått siden Google lanserte Google Apps som alternativ til Microsoft Office. Nå har selskapet lansert et partnerprogram for forhandlere og systemintegratører som ønsker å selge applikasjonene til bedriftskunder.

Hittil har applikasjonene blitt solgt direkte til bedriftskunder for 50 dollar per bruker per år. Med det nye programmet vil Google tilby forhandlerne opplæring, support og verktøy for å integrere Google Apps som en del av kundenes infrastruktur.

Ifølge Google vil programmet gi forhandlere en rabatt på 20 prosent. Dette vil gi partnerne omtrent 10 dollar for hvert årsabonnement til 50 dollar som de selger.

- Dette er en naturlig utvikling fra der Google Apps er i dag, sier Stephen Cho, kanaldirektør for Google Apps, til Infoworld.

LES OGSÅ: Google truer Windows

Skeptisk til kanalsatsing

De fleste Google Apps-brukerne er i dag enkeltpersoner og mindre selskaper som bruker standardversjonene, men Google har utvidet Premier-utgaven med nye funksjoner for å tiltrekke seg større bedrifter.

Det nye partnerprogrammet vil kun gjelde Google Apps Premier Edition, med programvare for epost og chat, tekstbehandling, regneark, presentasjoner og sikkerhet.

Google forventer å kunne levere de første tjenestene via partnere fra mars i år. Ifølge Stephen Cho har Google gjennom oppkjøpet av epost- og sikkerhetsselskapet Postini i 2007 allerede en etablert salgskanal på plass.

- Vi har tatt disse erfaringene med oss for å sette dette nye forhandlerprogrammet ut i livet, sier han.

Philbert Shih, analytiker i Tier1 Research, er skeptisk til Googles kanalsatsing. Han mener selskapet har for lite erfaring med partnere.

- Jeg har ikke sett noe som tilsier at de holder seg oppdaterte. Vil forhandlerne ha tilstrekkelig ekspertise på Googles produkter? Jeg tror ikke det er så enkelt for Google å bare gi fra seg support og tjenester, sier han til Infoworld.

LES OGSÅ: Office blir nettbasert

Interesse i Norge

Partnerne som omfattes av programmet er tjenesteleverandører, forhandlere, systemintegratører, konsulenter, programvareleverandører og utviklere. Blant verktøy som stilles til rådighet er API-er for eksempelvis katalogsynkronisering, migrering, rapporter og single sign-on.

Logica er en av systemintegratørene som samarbeider med Google på det norske markedet. Så langt er det søk som har vært hovedområdet. Men ifølge Thomas Brændengen er Logica også i dialog med Google rundt Apps.

- Dette er definitivt interessant for oss på et generelt nivå. Vi jobber bredt i forhold til Googles portefølje og ønsker selvfølgelig å kunne tilby det som måtte passe i de kunderelasjonene vi har, også Apps om det blir aktuelt, sier han.

Brændengen forteller at det foreløpig ikke har vært noen konkrete henvendelser fra kunder som etterspør Google Apps.

- Når vi snakker med kundene oppfatter vi at dette er noe de er opptatt av. Men det er mer en diskusjon rundt behovene som gjør det relevant å trekke inn denne type løsninger, sier han.

Les om:

It Bransjen