Gutta mot strømmen

Gutta mot strømmen

PROFIL: Tross krise og store kjeder i lokalmiljøet opplevde Solør EDB 25 prosent vekst i 1. kvartal. Uten å fire på marginene.

På Channelworld ble Solør EDB i Kongsvinger kåret av IT-Bransjen til Årets forhandler. Forhandleren har fått konkurranse fra Elkjøp og Experts kjempebutikker, men likevel opplever den lille, tradisjonelle it-forhandleren kraftig framgang. Daglig leder Vidar Kindsbekken kan bare se én forklaring på suksessen:

- Vi nekter å presse prisene, og gidder ikke selge pc-er hvis vi ikke sitter igjen med en bra fortjeneste på dem. I 2008 hadde vi 26 prosent avanse i snitt på alt vi solgte. Det være seg servere, pc-er, tilbehør, rekvisita og programvare. Rundt to tredeler av vår omsetning er fra bedriftsmarkedet, og kundene våre vet at det ikke er hvor billig de får selve pc-en som har betydning for hvor dyrt det blir i lengden.

Service har vært bedriftens varemerke siden Kindsbekken startet opp i 1987. De siste ni årene har han drevet i samme lokale, og de fire faste ansatte er alle medeiere.

- For 20 år siden måtte folk ha 2-3 timers opplæring i slå på og ta i bruk pc-en. Fortsatt er det mange, både bedrifter og private, som ikke kan eller gidder å lære seg så mye om pc-en. Det kan være arkitekten som skal sitte og tegne, rørleggeren som skal skrive en faktura, eller bestemor som skal skrive en mail eller skrive ut et bilde.

Det lille ekstra

Kindsbekken tror prisfokuset ødelegger for mange forhandlere, fordi de bare tenker lavest pris og antall bokser og ikke har mulighet til å yte kundeservice. Selv selger de aldri ut en pc til en kunde "rett fra boksen", men starter opp og tester alle maskiner med alt av tilbehør og ønsket programvare før de går ut til kunden.

Dette arbeidet er kalkulert inn i avansen, og Kindsbekken mener denne ekstraservicen tjener begge parter. Kunden slipper masse frustrasjon og ventetid for å få systemet til å virke, og Solør EDB slipper sure kunder som maser på telefonen. I snitt dreier det seg kun om rundt 30 minutter effektiv tid på verkstedet.

Serviceprofilen har gitt uttelling. Svært få kunder blir borte, men nye kommer hele tiden til. I følge Kindsbekken er fellesnevneren deres at de ikke har fått den nødvendige servicen der de handlet tidligere.

- Sitter det 4 leger, 8 arkitekter eller 10 regnskapsførere en dag uten å få gjort det de skal, så spiller det ingen rolle lenger hva det koster å fikse problemet, sier han.

Får resultater på sikt

Vidar Kindsbekken trekker fram et ferskt eksempel. Rett før jul ble Solør EDB oppringt av en bedrift med et alvorlig serverproblem. Kasse, fakturering, oppslag i lagrede prislister og så videre var ikke tilgjengelig. De hadde ringt sin leverandør på diverse telefoner og sendt meldinger fra de kom på jobb klokken 8 helt til over klokkken 10.

- De fikk ingen respons før de ringte oss, selv om de i følge sjefen i selskapet hadde kjøpt utstyr og tjenester for mer enn 100 000 kroner der over det siste året, sier Kindsbekken.

Han reiste dit før klokken 12 og brukte hele dagen pluss litt til før anlegget var oppe og igang igjen. Jobben som var gjort på den gamle serveren var dårlig utført, og enden på visa var at Solør EDB fikk en ny bedriftskunde som de har rukket å levere ny server, vpn-løsning, flere pc-er og mange tjenester til i løpet av de tre månedene som har gått.

- Fortsetter vi å yte denne kunden god service kan vi sikkert selge utstyr til de for mellom 20 000 og 30 000 i året og fakturere nesten like mye i tjenester. Den gamle dataleverandøren får et dårlig rykte i byen og vi får forhåpentligvis det motsatte. Jeg tror det er slike små ting som gir ekstra gode resultater på sikt, sier Kindsbekken.

It Bransjen