Hackere lager egne satellitter

Hackere lager egne satellitter

Datafolk som frykter sensur ser nå mot verdensrommet for å slippe unna SOPA.

Hacktivister vil slå tilbake mot forsøk på nettsensur ved å sende opp egen kommunikasjonssatellitter i bane rundt jorda og ha dertil egnede bakkestasjoner på jorda som kommuniserer med disse.

Foranledningen er foreslåtte lovendringer som SOPA, Stop Online Piracy Act, som skremmer mang en internettborger med sine kontroversielle foreslåtte virkemidler for å komme piratkopieringen til livs.

Tanken om satellitter skal ha dukket opp på Chaos Communications Congress i Berlin, ifølge BBC News. Planen kalles Hackerspace Global Grid (HGG), mantraet er «Hackere trenger satellitter. Hackere trenger internett over satellitter. Satellitter trenger bakkestasjoner. La oss bygge dem!».

Kunnskap, åpenhet, sikkerhetsventil

Hacktivisten Nick Farr, mannen bak initiativet, hevder overfor BBC at han først luftet prosjektet i august.

- Vårt første mål er et usensurerbart internett i verdensrommet. La oss ta internett ut av kontrollen til jordlige vesener, sier han til BBC med henvisning til SOPA.

Men prosjektet har også andre motiver. På kort sikt er hovedmotivet nå kunnskap – inkludert utviklingen av ny elektronikk som kan overleve i verdensrommet og utskytelseskjøretøy som kan få elektronikken dit. På lang sikt håper gjengen å designe en modulær landbasestasjon for satellittkommunikasjon basert på åpen maskin- og programvaredesign og åpne standarder. Visjonen er at hackere trenger en egen infrastruktur «for å opprettholde koblingen i tilfelle natur- og økonomiske kriser».

Farr og hans gruppe samarbeider med Constellation, et tysk romforskningsinitiativ som involverer sammenlenkede studentprosjekter. Folkene bak HGG hevder hardnakket at de ikke er en politisk bevegelse, snarere at de er en gjeng nerder som har funnet et problem de gjerne vil løse. «Vil dere ha sensurerfritt internett?» spør gjengen seg selv i FAQ-en, før de svarer «det er et av de mulige målene for fremtiden.»

Omvendt GPS

En skulle jo tro det ikke er bare-bare for hvem som helst å få en satellitt til å sveve rundt om i verdensrommet, men amatører og folk med hobbyer knyttet til verdensrommet har de siste årene klart å få dem dit ved hjelp av ballonger.

Men uten de store lommene til nasjonale byråer har disse entusiastene hatt problemer med å spore satellittene. For å gjøre nettopp dette enklere har den tyske hackergruppen kommet opp med en tanke om en slags omvendt GPS, som bruker et distribuert nettverk av billige bakkestasjoner som kan kjøpes eller bygges av enkeltpersoner.

Disse stasjonene skal angivelig klare å lokalisere satellitten når som helst mens dataoverføringen mellom satellitt og jorda bedres. Men denne planen er ikke uten begrensinger, skriver Computerworlds nyhetstjeneste:

En ting er at satellitter i lav bane ikke forblir på et enkelt punkt. Ethvert land kan også ta seg bryet med å sette dem ut av spil – verdensrommet har ingen styringsmodell der landet satellitten er over på tidspunktet har noen form for rettigheter. Gjengen påpeker at de ikke har kommet opp med noen fysisk satellitt ennå, og at de får ta akkurat dét problemet som det kommer.

Les om:

It Bransjen