Hedersstipend til it for eldre

Norske Flimmer Film stakk av med et hedersstipend på 14 000 dollar i konkurranse med 325 internasjonale aktører.

Publisert Sist oppdatert

I fjor opprettet lagringsgiganten EMC stiftelsen EMC Heritage Project, hvor hensikten var å dele ut penger til aktører som på forskjellig vis bevarer verdens informasjonsarv. De oppfordret ildsjeler til å søke stipend, og hvert prosjekt kunne motta fra 5000 dollar og opp til 15 000, avhengig av hva som skulle digitaliseres. Vinnerne ble nylig kåret, og norske Flimmer Film var blant de syv som fikk stipend. Totalt var det 325 internasjonale søkere.

Flimmer Film vant for prosjektet Mine dager – seniorfortellinger, som faller inn under konseptet Digitale fortellinger, som bedriften har holdt på med i noen år. En Digital fortelling lages på en workshop som varer i tre til fem dager, og deltakerne velger selv tema. Et manus utvikles, fortellerstemmen tas opp, bilder behandles, og til slutt flettes det hele sammen i et videoredigeringsprogram.

Midt i blinken

Ideen om å ta vare på eldre menneskers historier ble sådd i Bergen i forbindelse med den såkalte kulturelle spaserstokken, hvis formål var å legge til rette for kulturtiltak for eldre. Flimmer Film hadde allerede fått støtte for å lage digitale fortellinger på to sykehjem i Bergen.

- Så så vi tilfeldigvis i avisen at EMC skulle dele ut et stipend rundt formidling av kulturhistorie ved bruk av nettet, og tenkte at det var midt i blinken for oss. Det er helt fantastisk å bli løftet frem på denne måten. Og det er spesielt gøy når folk på andre enden av kloden har valgt ut vårt prosjekt, sier prosjektleder Eli Lea.

Arbeidet med å lage digitale fortellinger av eldre menneskers hverdagshistorier fra gamle dager er godt i gang. Blant annet forteller 101 år gamle Signe Tveita om noe spesielt som skjedde da hun skulle lese høyt for en stor forsamling da hun var seks år gammel. 93 år gamle Edvard Hjørnevik forteller om da han ble sendt i konsentrasjonsleiren Buchenwald under andre verdenskrig.

Internasjonalt publikum

Stipendet på 14 000 dollar, eller vel 70 000 norske kroner ble overrakt av Bergens-ordfører Gunnar Bakke under en seremoni tirsdag ettermiddag. Pengene skal blant annet brukes til å oversette historiene til engelsk, og publisere dem.

MYE PÅ HJERTET: 101 år gamle Signe Tveita forteller om en hendelse da hun var seks år gammel. (FOTO: Eli Lea )

- Slik at de blir gjort tilgjengelig for et internasjonalt publikum. Det er kjempegøy at historiene deres skal oppleves også av folk i England og USA. Vi håper også at de vil kunne bli vist på kino og tv, fortsetter Lea, som mener det er typisk for eldre at de ikke tror historiene deres er særlig spennende for andre. Dette stipendet viser at akkurat det ikke er tilfelle.

For øvrig mottok tre andre prosjekter fra Norge mottok en såkalt Special Recognition. Disse var Blaker og Sørum Historielag, Timbuktu Manuscript Prject: Catalogue Database og Halden bibliotek.