Her er verdens raskeste maskin

Her er verdens raskeste maskin

Til høsten kommer Titan. Da tar USA tilbake tronen i supermaskin-racet.

Superdatamaskinen Titan blir bygget i et statlig forskningslaboratorium i Tennessee, og skal levere mellom 10 petaflops (10 billiarder operasjoner per sekund), og 20 petaflops når det kreves maksimal toppytelse.

Verdens raskeste datamaskin i dag heter K Computer og befinner seg i Japan. Den kan levere maksimal toppytelse på 10.51 petaflops, ifølge den ferskeste lista over de 500 raskeste supermaskinene i verden. Lista oppdateres to ganger årlig, i juni og november, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

USA må se tilbake til november 2009 for å finne sist gang landet kunne smykke seg med toppnoteringen i verden. Den gang var det med supermaskinen Jaguar, bygget i Oak Ridge National Laboratory i Tennessee, og det er også der Titan nå er under konstruksjon.

Siden tidlig 2010 har Japan og Kina ledet supermaskinkappløpet.

Norge er "med" på lista, hvis vi legger godvilje til...

Leder for Institutt for Informatikk ved Universitetet i Bergen (UiB), Petter Bjørstad, sier til Computerworld at Norge ikke har vært å finne på topp-500 lista siden juni 2008. Dog hevdet vi oss godt, supermaskinen i Bergen entret 47-plass og var den første supermaskinen i Norge som kom med på lista.

- Det er riktig nok en stund siden nå, men likevel, at lille Norge kommer med på lista er ekstremt bra, for hele Norge, sier Bjørstad.

Bjørstad opplyser at UiB allerede i mars får en oppgradering levert til sin maskin. Etter noen kjappe hodekalkulasjoner anslår Bjørstad at oppgraderingen ville gitt maskinen i Bergen en plass mellom 80 og 100 på lista for november.

Om kalkulasjonsmaskineriet i Bergen kan holde unna for utviklingen helt fram til neste liste i november er dog heller tvilsomt. Bjørstad forklarer det med at utviklingen går i rasende fart, kombinert med at UiB har vært litt uheldige med tidspunktet for oppgraderinger som gjerne har skjedd rett etter at siste toppliste er publisert.

Supermaskinen i Bergen brukes til mange forskjellige oppgaver, i hovedsak er det snakk om naturvitenskaplige beregninger innen fagområder som klima, vær og geofysikk.

Neste kilmaks kommer med exaflop

Den neste store milepælen for superdatamaskiner er å oppnå ytelsen exaflop, som vil være omkring 100 ganger raskere enn de raskeste maskinene i dag. Man antar å nå ekstase på exaflopnivå rundt 2018.

Titan kombinerer AMDs nyeste 16-kjerners Opteron 6200-prosessor med Nvidias Tesla grafikkprosessorer.

Totalt vil Titan ha 299.008 kjerner og 600 terabytes arbeidsminne når den står ferdig.

Superdatamaskiner er blant annet en måte for brikkeprodusentene til å vise frem sine mikroprosessorer.

It Bransjen