- Historisk pc-krakk i år

- Historisk pc-krakk i år

Gartner mener pc-salget aldri har falt så mye som det vil gjøre i år. Også prisene skal ned.

Analyseselskapet Gartner mener enhetsalget av pc-er vil falle med 11,9 prosent i år, sammenlignet med 2008. Den verste tilbakegangen så langt i historien er til sammenligning 2001 da enhetssalget trakk seg tilbake med 3,2 prosent.

- Pc-industrien møter ekstraordinære forhold når den globale økonomien fortsetter å bli svakere. Brukere strekker på livsløpet for pc-en, og leverandørene blir stadig mer forsiktige, sier Georg Shiffler, forskningsdirektør i Gartner.

Salget av mobile pc-er, det inkluderer både bærbare og mini-pc-er, vil vokse med ni prosent. Stasjonære maskiner vil imidlertid slaktes med hele 31,9 prosent.

Når det gjelder mobile pc-er er det særlig minibærbare som vil regjere – salget av slike vil nesten dobles sammenlignet med 2008. Men dette vil altså ikke være nok til å redde totalsalget.

Les også: Minibærbare redder ikke 09-salget

Også prisene på pc-er skal ned. Gartner har beregnet at en typisk mini-pc med 8,9" skjerm, Windows XP og 160 GB harddisk, skal falle ti prosent i pris i forhold til i fjor.

- Modne markeder vil fortsatt være de primære brukerne av mini-pc-er, men i takt med at prisene faller, vil de også være interessante for kjøpere fra voksende markeder, mener forskningsdirektør Angela McIntyre i Gartner.

Les om:

It Bransjen