Høyere oppløsning og virtuell virkelighet

Høyere oppløsning og virtuell virkelighet

IFA / BERLIN: Etter et litt tregt år, flesket Samsung til med nye telefoner og spennende tilbehør på IFA.

Som så mange andre elektronikk- og telefonprodusenter, stiller Samsung på årets IFA-messe. Og mens det tidligere i stor grad var nok å vise frem eksisterende produkter, har det blitt stadig viktigere for produsentene å overgå hverandre i sine IFA-presentasjoner.

Selv om IFA-messen knapt er i gang, kan det se ut til at Samsung allerede ligger godt an til å vinne dette årets presentasjonskjør.

De benyttet nemlig onsdag kveld til å vise frem både nye og spennende telefoner, og litt uventet og vel så spennende tilbehør.

Før IFA-messen starter var Samsung ute og vise frem nok et Gear-ur, denne gangen med buet design og telefonfunksjonalitet. Og i går fulgte de opp med telefoner som nok kan passe fint sammen med nye Gear S.

Viktige Note 4

Viktigst var nok nye Galaxy Note, som nå har kommet til fjerde generasjon. Samsung har gjort det godt med de tidligere Note-utgavene, en telefon som er godt tilpasset bedriftsbrukere - og som er vel så viktig for selskapet som Galaxy S-modellene.

Samsung Galaxy Note 4 vil, ikke overraskende, ta over for Galaxy Note 3. Telefonen har fått en ny design, som skal gi et litt mer eksklusivt uttrykk. Nytt er en metallramme rundt, og forbedret kunstskinn bak på telefonen. I tillegg har Samsung inngått et samarbeid med Mont Blanc, som vil tilby både en S-penn og et etui i ekte skinn.

Ved siden av ny design, har Note 4 også fått oppgradert maskinvaren. Note 4 er utstyrt med en 5,7-tommers AMOLED-skjerm med QHD-oppløsning, altså 2 560 x 1 440 piksler. Det er samme oppløsning som vi allerede har sett på LG G3, og som for å være helt ærlig ikke har all verdens for seg. Men, det høres jo fint ut med enda større oppløsning. Også gir det deg litt flere spesifikasjoner å skryte av.

Innvendig er Note 4 utstyrt med et Snapdragon 805-brikkersett, kombinert med enten en 2,7 gigahertz firekjernet Krait 450, eller en kombinasjon av en 1,3 gigahertz og en 1,9 gigahertz firekjerneprosessor. Normalt sett har det vært slik at vi her til lands har fått versjonen med en enkelt prosessor med høyere klokkefrekvens.

Telefon med skjerm på siden

Sammen med Note 4 lanserte Samsung også en telefon som nok bør vekke langt mer oppmerksomhet om du drar den opp av lomma. Samsung Galaxy Note Edge er et nytt medlem i Note-familien, og er utstyrt med en skjerm som er brettet ned over den ene siden av telefonen.

Samsung har valgt å kalle skjermen edge screen, eller kantskjerm på norsk. På denne delen av skjermen, har du rask og enkel tilgang til apper, meldinger og funksjoner, uten at de tar opp verdifull plass på selve skjermen.

For å gi Note Edge ekstra funksjonalitet vil Samsung slippe en utviklerpakke som lar programmerere lage egne apper og funksjoner som kan plasseres på kantskjermen på Note Edge.

Mens Note 4 har skjerm på 5,7 tommer, er skjermen på Note Edge en anelse mindre, med en størrelse på 5,6 tommer. Ellers er de to telefonen tilsynelatende identiske når det gjelder maskinvare. Note Edge har samme høye oppløsning og samme innmat.

Virtuell virkelighet til mobil

I tillegg til å vise frem to spennende nye Note-telefoner, kunne Samsung også avsløre at de det siste året har samarbeidet med Oculus VR, selskapet som er kjent for å ha laget en nesten folkelig VR-brille (virtuell virkelighet).

Resultatet av samarbeidet er Gear VR, en VR-brille som kan brukes sammen med Galaxy Note 4. Den nye Note-telefonen plasseres inne i Gear VR, og gir deg mye den samme funksjonliateten som Oculus VRs egne briller. Og her kan den høye oppløsningen på Note 4 virkelig ha noe for seg. Kombinert med den kraftige maskinvaren bør Note 4 fint kunne levere en relativt overbevisende virtuell virkelighet, uten behov for en pc eller konsoll for å drive det hele.

Det blir spennende å se hva Samsung og Oculus klarer å få til med de nye VR-brillene, for det kan være så avansert og spennende det bare vil. Om appene ikke er mange nok og gode nok vil det uansett ikke hielpe.

Etter en så pass spennende lansering som det Samsung klarte å gi oss i går, er det litt skuffende å vite at det så langt kun ser ut til at ett av produktene kommer til Norge.

I løpet av oktober er det ventet at Galaxy Note 4 dukker opp i norske butikker, og det til en relativt stiv pris. Anbefalt utsalgspris er hele 6 800 kroner, men den vil nok bli noe rimeligere i norske butikker.

Samsung Galaxy Note Edge og Galaxy VR ser det imidlertid ut til at vi må se langt etter her til lands. De skal nemlig kun slippes i utvalgte land, og Norge er enn så lenge ikke ett av dem.

It Bransjen