- HP underbyr partnerne

- HP underbyr partnerne

HP har ikke endret sin direktestrategi. Nå underbyr de partnere og undergraver etablerte kundeforhold for å sikre seg leveranser direkte til lokale kunder.

Tidligere i uken skrev IT-Bransjen at HP har redusert sitt direktesalg. Dette var inntrykket vi satt igjen med under Eivind Roalds presentasjonen av HP Norges resultater for finansåret 2009.

Finansavisen var også tilstede på presentasjonen og de siterte Roald på at det nå er snakk om fem til seks selskaper som HP forholder seg direkte til. Dette fordi de står på en global liste over 275 selskaper hvor HP har gitt seg selv tillatelse til å gå direkte.

HP har nå gått ut og dementert dette og hevder Roald ble feilsitert. Som de skriver:

"Til informasjon ble Eivind Roald feilsitert omkring direktehandelen i Finansavisen mandag 30.nov. Dette er hva Eivind sa i pressemøtet 27.nov:

- HP Globalt har igangsatt et G1K program som setter fokus på å øke vår "share of wallet" overfor de 1000 største kundene. Disse setter vi "account ansvaret på og ressursene på" - og for Norge utgjør dette 5-6 kunder.

Eivind Roald har aldri sagt at direkte andelen går betraktelig ned, eller at dette medfører noe annet enn en sterkere fokusering fra vår side. Vi håndterer våre corporate kunder direkte der det er formålstjenlig og har ingen endring i vår go-to-market modell."

Forhandlerne reagerer kraftig

Uansett hva som faktisk ble sagt under presentasjonen, så ligger altså HPs direktestrategi fast. Spørsmålet er om de nå heller utvider direkteaktivitetene.

Kjell-Thore Bakkane i Østereng & Benestad er en av dem som reagerer på HPs påstander om at de har redusert direktesalget. Hans erfaring er det motsatte, at HP i større grad nå går på de mindre kundene. Den siste tiden har han hatt flere negative erfaringer.

- For drøyt et år siden hadde Agder Energi et åpent anbud. Her hadde vi de siste årene vunnet med HP-utstyr. I fjor opplevde vi så at HP leverte inn anbud direkte. Selvfølgelig slår de oss på pris med sitt eget utstyr. Slik mistet vi en av våre største kunder på HP-utstyr. Vi har brukt mye tid og energi på kunden og på å bygge opp forholdet, men vi kan ikke konkurrere når vår egen leverandør underbyr oss på pris.

Bakkane reiste også ens ærend inn til Oslo for å snakke med partnerapparatet, men opplevde at de bare ristet på hodet og sa slik er det.

2 000 kroner lavere pris på pc

For halvannen uke siden gjentok det seg. Bakkane får beskjed fra sin kunde Kitron om at de har vært i kontakt med HP direkte og skrevet kontrakt:

- Det er en kunde jeg har levert HP-utstyr til i seks år. Når prisforskjellen på en laptop på 7000 kroner er 2000 kroner sier det seg selv hvem kunden velger. Jeg kan ikke konkurrere med min leverandør når de underbyr meg så mye.

Bakkane avslutter med en oppfordring til HP om å vurdere om deres ”go to market”- strategi er smart på sikt.

- Partnerapparatet er i ferd med å bli tilsidesatt. Vi vil gjerne selge HP og være gode partnere, men da må de ikke spenne beina under oss. I så fall må vi ta noen strategiske valg i forhold til å være HP-partner.

Diskuter gjerne saken nedenfor. Har du erfaringer med HP eller andre produsenters direktestrategi send oss gjerne en epost.

Les om:

It Bransjen