Hundre prosent kanal

Hundre prosent kanal

Fujitsu satser alt på kanalen og byr på markedsmidler, service og mer enn bare pc.

Som en Fugl Fønix har Fujitsu Technology Solutions stått opp av asken fra det som inntil 1. april i år het Fujitsu-Siemens. «Gi gass» var slagordet da Fujitsus norgessjef Jan Eigil Rydningen presenterte en ny og konsolidert organisasjon på Itegras partnersamling, Go for IT. Ambisjonene er store, og med nye økonomiske muskler i ryggen skal Gi gass-kampanjen markere en ny start med ny og trimmet organisasjon.

Mer enn Fujitsu-Siemens

I fjor høst kjøpte Fujitsu opp de resterende 50 prosentene av Fujitsu-Siemens, som ble omdøpt til Fujitsu Technology Solutions og fusjonert inn i morselskapet. Med navneendringen 1. april i år begynte jobben med å innfusjonere selskapet i Fujitsu, og den pågår ifølge Jan Eigil Rydningen fortsatt.

- Mange beslutninger gikk raskt, og ut i fra det var det ikke så mye markedsmessig som skulle holde oss tilbake. Imidlertid hadde vi en Fujitsu-produktlinje og en Fujitsu-Siemens produktlinje som måtte samkjøres både på produkt- og markedssiden.

Fujitsu er delt opp i åtte konsern. Rydningen rapporterer til konsernledelsen for Norden og Baltikum, som igjen rapporterer direkte til toppsjefen i Tokyo. Det skaper en lokal nordisk konsernledelse som kan ta lokale beslutninger nær kunden.

Ved oppkjøpet var fusjonen mellom Fujitsu-Siemens Computer og Siemens ITPS så vidt ferdig. Sistnevnte var tidligere Siemens' landsdekkende organisasjon for teknisk service, konsulenttjenester og systemintegrasjon. Dagens Fujitsu er en videreføring av denne fusjonen.

Med disse planene på plass mener Rydningen at det nye selskapet står godt rustet foran en periode med stor markedsaktivitet der de vil jobbe tett sammen med distributørene og partnere der ute. Budskapet er at Fujitsu er mer enn det gamle Fujitsu-Siemens.

Satser på Tech Data og Itegra

I den nye strategien er antallet distributører redusert til Itegra og Tech Data. Videre deler Fujitsu opp kanalen, i stedet for å kjøre det samme tvers gjennom som tidligere.

Kompetanseoppbyggingen vil spenne over hele produktlinjen fra høyytelses servere og datalagring til stasjonære og bærbare pc-er.

- Vi ser at kanalen etterspør forskjellige ting, og ønsker å utnytte denne differensieringen. Enhver forhandler er avhengig av å utvikle sin forretning videre, og spesielt forhandlerne på bedriftsmarkedet som har fokusert på enhetssalget, sier Rydningen.

Teknisk service og konsulenttjenester er også et viktig element i den nye given. Innen tjenester profilerer Fujitsu seg som en plattformuavhengig og leverandøruavhengig aktør som utfører teknisk service på alle typer pc, servere og så videre.

Ved siden av de tradisjonelle serviceområdene er Fujitsu også i følge Rydningen størst i Norge på service mot kassaapparater, skannere, minibanker og liknende. Dette er områder med stort felles utviklingspotensial, men som store deler av kanalen ikke er kjent med.

Fra tidligere har de store avtaler med kunder i dette segmentet, og nå vil selskapet trekke inn kanalen for å levere.

– Vi står nå med en fantastisk produktlinje innen service, lagring, telefoni og nettverk. Inntjeningen vil være der og vi har mye å tilføre. Nå er vi ute etter alle typer partnere, men er i større grad enn tidligere vil vi ha systemintegratører på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.

Oppgradert demoprogram

Etter omorganiseringen sitter Fujitsu igjen med to typer partnere, servicepartnere og produktforhandlere. Nå jobber selskapet for å samkjøre dem.

De rene servicepartnerne vil Fujitsu se om også kan jobbe med produktsalget, mens produktforhandlerne skal stimuleres til å bygge opp teknisk kompetanse til å forestå design av datarommet og nettverket.

Rydningen understreker at serviceorganisasjonen ikke er begrenset til Fujitsu-produkter, men behersker det meste av det man finner på markedet i dag.

- Vi kan gå inn i kundens datarom og nettverk, og også håndtere hele telefonisystemet, sier han.

Han trekker spesielt fram demoutstyrsprogrammet. Det gir partnerne tilgang til en del av det kraftigste utstyret og mulighet for å låne det ut til kundene. Det er snakk om kraftig sponsing, og kravene er at partnerne til gjengjeld investerer tid til opplæring. Videre lover Fujitsu omfattende salgs- og markedsstøtte, som felles annonsering, ulike markedsaktiviteter som seminarer, roadshows og så videre.

Mer enn bare pc

Rydningen tror mange av partnerne ikke er klar over at Fujitsu også jobber med andre ting enn pc-er. Derfor blir det en utfordring å få markedet til å se at de har en full bredde av tjenester.

- I tillegg til å ringe om produkter og priser kan forhandlerne kontakte oss om tekniske løsninger ute hos kunden. Uavhengig både av størrelsen på kunden og kompleksiteten i løsningen.

Rydningen understreker at Fujitsu skal jobbe rendyrket mot kanal og at de ønsker felles forretningsutvikling med partnerne.

- Her vil vi også tilføre nye tanker og nye linjer, for eksempel innen telefoni. Dette er fjernt for 99 prosent av forhandlerkanalen, uten at det burde være det. Det er en naturlig konsekvens av at telefoni og tradisjonell data smelter sammen.

Les også: Avventende til Fujitsu

Les om:

It Bransjen