Husker du denne logoen?

Husker du denne logoen?

Norsk Data feiret 45-årsdag. Computerworld var på festen.

- Sett av dagen om fem år. Da skal vi feire femtiårsjubileum. Vennskapet og tilliten vi bygget opp gjennom mange år er verdt noe, sa Tor Olav Steine, initiativtager til 45-årsfesten og tidligere ansatt i forskning og utvikling i Norsk Data.

Det var på dagen førtifem år siden første arbeidsdag i Norsk Data. Det er nærmere 20 år siden bedriften ble borte. Men noen av Norsk Datas maskiner holder stand. De brukes den dag i dag til spesielle oppgaver.

223 tidligere ansatte ønsket å komme sammen og dele noe av det de hadde sammen for over 20 år siden. Ikke alle møtte, men de var over 200.

Den kanskje yngste deltageren var toastmaster, Grethe Viksaas, til daglig toppsjef i Basefarm. Hun ledet talene med stø ringing på skipsklokken. Feiringen var nøktern; middag, taler, humor, noe å kjøpe.

Hyldet

Tidligere administrerende direktør Rolf Skår holdt hovedtalen.

- Det var to personer som virkelig la grunnlaget for Norsk Data. Per Bjørge var helt sentral, mye mer sentral enn de ansatte var klar over. Han konstruerte egenhendig Nord 1 og Nord 5 og sørget for designet til Nord 10. Trygve Matre var den som la grunnlaget for gullalderen fra 73 til 78. Med Sintran 3 hadde vi et operativsystem som konkurrentene måtte ha tre forskjellige for å konkurrere med. Vi var mange år foran konkurrentene, understreket Rolf Skår som ba om ett minutts stillhet siden for å hedre begge.

Utviklingssjef Tor Alfheim understreket at det viktigste var å utvikle menneskene.

- Vi laget en arbeidsinstruks hvor innholdet var at du skulle gjøre det som du syntes var viktig. Hvis du så at det var noe annet som også var viktig var det en del av arbeidsinstruksen. Folk ble bedre etter de kom om bord. Innsatsviljen var det ikke noe å si på. Heller ikke kreativiteten, fremhevet Tor Alfheim.

It Bransjen