Hva med serverpark-varme i vinter?

Hva med serverpark-varme i vinter?

Overskuddvarmen fra servere kan varme hjem, mener Microsoft-forskere.

Microsofts forskningsavdeling har kommet med en spennende idé. Å bruke overskuddsvarme fra datasentre til oppvarming av hus og kontorer.

Det går med mye energi på å kjøle ned store datasystemer, men Microsofts forskere ser for seg å fordele servere i kontorbygninger og private hjem hvor de skal fungere som data-ovn – som Microsoft kaller det - og være primær varmekilde.

Utluftingsvarmen fra en server er på 40 – 50 grader – perfekt til oppvarming av bygninger, tørking av tøy eller oppvarming av vann, skriver Microsofts forskere i en rapport Computerworld i Danmark har snublet over.

Nettsky

Data-ovnene skal være små datasentre som inneholder mellom 40 og 400 prosessorer. Data-ovnen forbindes dernest til internett og integreres i bygningens varmesystem som en elektrisk ovn.

Ettersom systemene kan bygges inn i eksisterende omgivelser, mener forskerne at etableringskostnadene vil være lavere enn ved tradisjonelle datasentre som først må bygges.

Serverne skal være forbundet i en gigantisk nettsky, er planen.

Sikkerhet

Private hjem og tilfeldige kontormiljøer er vanligvis ikke like sikre som datasentre, og dette har Microsoft også pønsket ut en løsning på. En data-ovn skal blant annet ha innebygde sensorer som våker over og passer på at ingen tafser på den.

All lagret data og trafikkdata skal krypteres og programvare kjøres i et sandkasse-miljø som er sikret for adgang fra personer i bygningen data-ovnen står.

Ville du hatt en serverpark fra Microsoft som varmekilde i ditt hus? Debatter under!

Les om:

It Bransjen