Hvem oppdaterer Twitter når du dør?

Hvem oppdaterer Twitter når du dør?

Det dukker stadig opp tjenester som vil ivareta ditt digitale ettermæle.

Døden er ikke noe de fleste liker å tenke på. Men i dagens nett-orienterte verden, hvor mange har flere forskjellige epostadresser, kontoer på nettforumer, forskjellige digitale tjenester og sosiale nettsteder kan det være greit å være forbredt.

For er du ikke bekymret for hva som skal skje med Facebook-siden din når du er død?

I tilfelle kan nettstedet Passmywill være noe for deg. Det er en nettjeneste som rett og slett fungerer som et testamente for netteiendelene dine.

Her kan du, ifølge Techcrunch, registrere deg med konto, navn og informasjon om dine pårørende. Du kan også opprette en krypteringsnøkkel som skal deles med de du har sett ut til å "arve" dine nettkontoer.

Når du dør, vil de pårørende få tilsendt informasjon om dine kontoer på nettet.

Men hvordan vet Passmywill at du er død? Jo, nettstedet kobler kontoen din opp mot Facebook eller Twitter, og følger med på hvor ofte du oppdaterer. Dersom Passmywill ser at du ikke har oppdatert på en stund, vil tjenesten sende en melding til de pårørende med informasjon om netteiendelene dine.

Den enes død ...

Og mens vi nå likevel er inne på det hinsidige, det er flere aktører som kunne tenke seg en bit av den enes brød. Det California-baserte selskapet I-postmortem, for eksempel, lanserte nylig sine virtuelle gravtjenester i Norge, ifølge en pressemelding.

Før du endelig ligger der i din mørke grav, kan tanken om at noen vil besøke gravstøtta di fra tid til annen være en trøst å ta med seg. Mens du ennå er blant oss kan du legge til rette for det, ved å skaffe deg en virtuell gravplass på nettet, forselår I-postmortem.

Javisst, med tjenesten i-tomb.net kan du stedes til hvile på Verdens Virtuelle Kirkegård. Selskapet bak tjenesten heter i-postmortem, og tilbyr også tjenesten i-memorial.com, hvor familie og venner av en som har vandret heden, kan lage et virtuelt minnesmerke. Der kan man så komme sammen og dele minner, tenne virtuelle lys og plante ditto virtuelle blomster.

Death and taxes ...

Uansett om det gjelder virtuell gravstøtte eller digitalt minnesmerke, det koster ekte penger. I-postmortem opplyser at både i-tomb og i-memorial er ”reklamefrie, varige nett-løsninger, finansiert av brukerbetaling”.

I-postmortems talskvinne i Norge, Linda Thorud, sier til Computerworld at tjenestene er bygget opp som et abonnement, hvor gravstøtta koster 50 dollar i året, mens minnesmerket koster 120 dollar året.

Abonnementsløsningene ”skal sikre bevaring av digitale minner om den avdøde på lang sikt”, men hvor lang denne sikten er, avhenger av pengene.

- Det er stor interesse og et økende behov for denne typen tjenester, sier Thorud.

- Hvor stor? spør vi selvfølgelig, og får til svar at interessen så langt er det medier som oss og andre aviser som har stått for.

- Så håper vi kundene kommer etter hvert, sier Thorud.

Den som lever får se.

It Bransjen