IBM-maskin skal delta i Jeopardy

IBM-maskin skal delta i Jeopardy

For første gang skal en datamaskin konkurrere i spørreleken Jeopardy.

Svar:

«Han er den første datamaskinen som skal delta i tv-programmet Jeopardy.»

Spørsmål:

«Hvem er IBMs Watson?»

Skal utfordre

IBMs maskin Watson er nemlig klar til å utfordre noen av Jeopardys tidligere beste menneskelige deltakere.

Maskinen har blitt utviklet i løpet av de siste tre år, og er IBMs mest avanserte spørsmål- og svar-maskin. Kampen mellom maskin og mennesker vil foregå i en spesialutgave av tv-programmet.

Watson skal ikke jukse ved å Google, maskinen skal ikke ha noen som helst forbindelse med internett under konkurransen.

Maskinen forstår verbalt formulerte spørsmål, analyserer problemet og finner egnede svar i sin informasjonsbank ved hjelp av over hundre forskjellige algoritmer.

Watson må kjempe for å forstå hva som er ironi, hva som er gåter, hva som er skjulte betydninger og hva som er ordspill. I tillegg må Watson gjøre dette kjappere enn sine menneskelige motstandere.

Neste fase

Jeopardy-produsent Harry Friedman understreker i en Youtube-video at det ikke blir noe fusk.

- Jeopardy krever kritisk tenkning, det krever en hel del mer enn bare kunnskap. Så når folk som hører om dette prosjektet spør om det ikke bare er som Google på steroider... Nei, det er ikke det!, sier han.

Forskning peker på kunstig intelligens tilsvarende den Watson innehar som nøkkelen til neste fase av menneske-maskin-kommunikasjon, opplyser IBM. Et Watson-lignende system kan for eksempel hjelpe kundeservice-personell på telefonen med å håndtere feilrapporter - uten bruk av tastatur. Det kan også tenkes at et Watson-system assisterer leger i nødsituasjoner med informasjon om den nyeste forskningen, den nyeste medisinen og de nyeste behandlingsmetodene, ifølge IBM.

Her er en video av det hele:

Les mer om Watson-prosjektet her.

Les om:

It Bransjen