IBM redder månestøv

IBM redder månestøv

Nasa må tørke støv av eldgamle IBM-bånd for å lese data om månestøv. Men først må de fikse kassettspilleren.

Før 40 år gamle bånd med data om månestøv kan reddes, må det tørkes støv av den kjøleskapsstore båndspilleren, melder ABC News i Australia.

Nasa har nemlig kommet i knipe, etter at de har funnet ut at de trenger tilgang til data som i sin tid ble tatt opp på 1960-tallets IBM 729 Mark V båndspiller.

Heldig med backup

Apollo 11, 12 og 14 var utrustet med «støvsensorer», og data fra disse ble tatt opp på 173 bånd. Dessverre for støvsensorenes oppfinner Brian O’ Brien vakte ikke dataene så stor oppsikt på den tiden.

Nå er derimot situasjonen en annen, og Nasa sikler etter informasjonen ettersom de planlegger å dra tilbake til månen og potensielt bygge en rombase der.

Grunnet en «arkivtabbe» har de 173 båndene forsvunnet fra Nasas eget arkiv – noe de innså for et par år siden. Heldigvis har australierne hatt bedre kontroll i sysakene, og nå har O’ Brien tatt kontakt med Sydney University der kopier av båndene har ligget.

Reparasjonsobjekt

Det flommer ikke akkurat over av IBM 729 Mark V-maskiner, men igjen redder australierne dagen. Selskapet Spectrumdata, som har fått i oppdrag å få ut dataene, har snublet over en slik på Australian Computer Museum Society som de har fått låne.

Selve båndne har ligget i et klimakontrollert rom siden 60-tallet, så de antas å virke, men maskinen Spectrumdata har funnet virker derimot ikke.

- Det blir en spesialjobb å få maskinen til å virke igjen. Det er helt klart ikke enkelt; det er mange kretser der inne, den er gammel, den er ikke så ren som den bør være og det er mye arbeid å gjøre, sier Guy Homes i selskapet.

Han tar sikte på å ha maskinen ferdigfikset innen januar, og beregner deretter å bruke rundt en uke på å få ut all informasjonen.

It Bransjen