Ingen nedlasting av Lego

Lego har ingen planer om å la kundene selv printe ut byggeklossene.

Publisert Sist oppdatert

3D-printere er i vinden, men Lego-konsernet er ikke klar for å selge Lego-klosser som nedlastbare hjemprintbare skisser, skriver Comon.dk, som påpeker at Lego-klosser ellers tilsynelatende er ideelle for 3D-print - de er laget av plastikk, er små, er simple og kan printes i en liten maskin.

- 3D-print er en interessant teknologi som vi er godt kjent med, og som vi har brukt gjennom flere år. For eksempel bruker vi forskjellige typer 3D-printere til å utvikle prototyper av nye Lego-elementer - eller Lego-kloasser om du vil. Det gjør det mulig for designerne å hurtig tegne, modellere og printe et element som de kan teste i en fysisk modell, sier pressesjef Roar Rude Trangbæk.

Støpes med strenge kvalitetskrav

Før foregikk prototype-utvikling manuelt, men nettopp 3D-printere har gjort det mer effektivt og presist å lage test-utgaver for den danske byggekloss-produsenten. Likevel er utgangspunktet stadig i første omgang en håndlaget modell som scannes, tilpasses og så printes.

Når produktet er ferdigutviklet lages det en støpeform som blir produsert i Legos plaststøpefabrikk. Ettersom støpeformen i gjennomsnitt koster rundt 350.000 danske kroenr er bruk av 3D-printer i utviklingsfasen hurtig og økonomisk for å teste og utvikle nye elementer. Men Trangbæk ønsker å understreke at de ikke ser 3D-print som mulig erstatter av de støpte Lego-brikkene de lager i dag og som kundene finner i leketøysbutikkene.

- Det skyldes at vi for det første har ekstremt strenge krav til kvalitet, holdbarhet og kjemisk produktsikkerhet - og her kan ikke 3D-print leve opp til kravene vi og myndighetene stiller, sier han.

Dårlig kvalitet på «pirat-Lego»

De planlegger heller ikke å erstatte støpeformene hos sine fabrikker med 3D-printere. Trangbæk forklarer:

- Heller ikke ut fra et forretningsmessig synspunkt er teknologien interessant for oss, da omkostningene til 3D-print av elementer er meget høy per evne, sier han.

Det produseres nemlig noe kollosalt med klosser i fabrikkene. I 2012 ble det støpt 45,7 milliarder elementer, og tallet er stigende ettersom Lego fortsatt er i voksende popularitet.

De kan dog ikke reelt gjøre så mye for å forhindre at private selv printer klosser hjemme i stuen, men Computerworld i Danmark har tidligere snakket med en 3D-printerprodusent som har forsøkt å kopiere og printe en Lego-kloss på en av de billigste 3D-printerne - tilbakemeldingen etter dette eksperimentet var at klossens kvalitet ikke holdt mål.