Internett kan få Nobels Fredspris

Internett kan få Nobels Fredspris

Internett er nominert, men hvem som skal motta prisen er uklart.

Nobel-komiteen har nå ferdiggjort den endelige listen over de 237 navnene på organisasjoner og personer som er nominert til årets fredspris, og blant disse kandidatene er internett med, skriver BBC.

Den italienske utgaven av it-magasinet Wired har gått i bresjen for å overbevise Nobel-komiteen om at internett bør få prisen. De argumenterer med at internett har skapt dialog, debatt og forståelse.

Nominasjonen støttes også av Shirin Ebadi, den iranske menneskerettighetsadvokaten som vant prisen i 2003, samt av Professor Nicholas Negroponte, kjent for utviklingen av den 100 dollars bærbare datamaskinen OLPC.

Listen over nomineringer er ikke offentliggjort, men det er på det rene at internett får hard konkurranse.

Komiteen har fått flere tusen nominasjoner før den endelige, og rekordlange, listen på 237 navn ble ferdigstilt 9. mars i Oslo.

Ifølge Comon.dk skal den russiske aktivisten Svetlane Gannushkina og kinesiske Liu Xiaobo være på lista og blant favorittene til neste års pris.

Men hvem som skal motta prisen på internetts vegne, er uklart. Organisasjonen Internet for Peace har blitt stiftet i forbindelse med nominasjonen, og de peker på at en eventuell fredspris til internett vil være «en Nobel-pris til oss alle», ifølge Computerworld Danmark.

Hvem som er prisens vinner avsløres 8. oktober. Forhåpentlig har man da blitt enige om hvem som skal ta imot prisen på nettets vegne.

Les om:

It Bransjen