Er internett for lite grønt?

En analytiker mener internett står i fare for å bli hatet av miljøforkjempere.

Publisert Sist oppdatert

Internett bruker totalt sett enormt mye strøm, og datasentrene på nett blir gjerne kalt inneffektive strømsvin.

Nå frykter Dr. Steve Hodgkinson, forskningsdirektør i teknologianalysegruppen Ovum, at nettet kan ende opp som det nye målet for miljøorganisasjoner nettopp på grunn av dette.

Det er itwire.com som skriver dette.

«Internettbruk vokser, og er nå kjent for å ha en målbar innvirkning på globale CO2-utslipp,» skriver Hodgkinson i et forskningsnotat.

Han skriver videre at særlig veksten i internettbruk henleder oppmerksomhet mot energiproblemstillinger. Trafikken antas å vokse 50-60 prosent årlig.

Google-søk = kort biltur

«Den enkle, og tilsynelatende uskyldige, handlingen ved å initiere et nettsøk, oppdatere en blogg eller chatte via sosiale nettverk medfører uunngåelig at det blir bittelitt varmere på et datasenter et eller annet sted – og at strømstasjonen spyr ut med CO2 for å generere strømmen,» skriver doktoren.

Han peker på at det stadig foregår mer forskning om hvordan it påvirker miljøet. Nylig regnet en forsker seg frem til at et Google-søk genererer rundt syv gram CO2, mens Google mener det snarere er 0,2 gram.

«Vitenskapen bak disse målene er ”upresise”, men la oss sette det i perspektiv. En liten bil genererer rundt 100 gram CO2 per kilometer, så et Google-søk tilsvarer å kjøre en bil mellom to og 70 meter.»

- Catch 22

Å sammenligne det å søke i Google med det å kjøre bil er ikke noe folk liker å høre, ifølge Hodgkinson. Han peker på at mange unngår bilen av CO2-hensyn, og spør retorisk om man nå skal sky nettet.

Svaret mener han er nei. Man bør heller investere i mer energieffektive datasentre før et slikt grep vurderes, mener han. Her oppstår det en situasjon doktoren omtaler som Catch 22.

«Robust etterspørsel kreves for å generere inntekter til å finansiere investeringer i de mer energieffektive teknologiene som trengs for å faktisk redusere globale datasentres CO2-utslipp. For mye hype rundt hva internett koster i forhold til CO2-utslipp kan fort få folk til å velge å unngå internett, som vil sulte selskapene for de trafikkrelaterte inntektene som trengs for å faktisk løse problemet,» skriver doktoren, som i første omgang heller vil råde miljøbevisste folk til å slå av datamaskinen når den ikke er i bruk fremfor å starte en internettboikott.