IRA-bilder var fra dataspill

"IRA-bilder" var fra dataspill

Engelsk tv-kanal brukte falske klipp for å avsløre IRA-omgang med Muhammar al-Gadaffi.

Dataspill blir stadig mer realistiske, men denne gangen tok det muligens litt overhånd. Det var i dokumentarfilmen "Gadaffi and the IRA", som ble sendt mandag kveld, at englands største kommersielle tv-kanal ITV hadde vært litt vel ivrige i redigeringsarbeidet.

Bildene som viste nedskytningen av et helikopter var ikke "IRAs egne bilder", men film tatt fra dataspillet Arma 2.

Affæren ble selvsagt avslørt av påpasselige dataspillere, men Computerworld har ikke greid å spore avsløringen tilbake til dens røtter. I hvert fall har webforumet til Bohemia Interactive, som har laget spillet, strømmet over av poster om saken.

- Vi får prøve å få en forklaring fra ITV om hvordan dette har skjedd, sier sjefen i Bohemia, Marek Spanel, til PC Gamer.

- Men, på den positive siden betrakter vi dette som en bisarr anerkjennelse av realismen i våre spill, legger han til overfor spillnettstedet Spong.com.

- Menneskelig svikt

ITV har på sin side innrømmet tabben.

- Dette var et uheldig tilfelle av menneskelig svikt, som vi beklager. Det uttaler en talsmann for kanalen til The Guardian .

Arma 2 er et to år gammelt pc-spill som portretterer krig i et fiktivt østeuropeisk land kalt Chernarus. Det er utviklet i Tsjekkia og har ikke vært særlig suksessrikt, sammenliknet med de mest berømte krigsspillene, som for eksempel Call of Duty og Battlefield.

ITV påstår forøvrig at alt annet i dokumentaren var ekte, og at de skal skal slippe en ny versjon, denne gangen med helt, helt ekte bilder.

Se Arma 2-filmen som ITV trodde var ekte vare:

Les om:

It Bransjen