- It er en farlig utdanning

- It er en farlig utdanning

Utenriksdepartementet nekter nord-koreanere norsk it-utdanning.

To nord-koreanske studenter får ikke avslutte sine it-studier ved Universitetet i Stavanger. Utenriksdepartementet setter foten ned, og frykter at kunnskapen skal misbrukes av det nord-koreanske regimet.

- Vi har fått beskjed om at disse to personene ikke vil få oppholdstillatelse i Norge, sier utdanningsdirektør Kristofer Henrichsen ved Universitetet i Stavanger til NRK.

Etter planen skulle de to starte på sin doktorgradsutdannelse i informasjonsteknologi ved Institutt for data- og elektroteknikk ved Universitetet i Stavanger i høst. De to var del av en gruppe på fire nord-koreanske studenter som for noen år siden tok masterutdannelse i det samme fagfeltet i Stavanger.

Fredsprosjekt

- Vårt syn er at det ikke ville være noen god idé å invitere dem til denne typen studier. Vi må gjennomføre føre var-prinsippet her, sier kommunikasjonsrådgiver Haakon Svane i UD.

- Det som kan skje i slike tilfeller er at nord-koreanske borgere får en type kunnskap som gjør at de kan utvikle masseødeleggelsesvåpen eller leveransesystemer til missiler. Det sier seg selv at dette ikke er ønskelig, sier Svane til NRK.

"Fryktelig ubehagelig"

Akademiker-foreningen Tekna er bekymret over at norske myndigheter har nektet studenter fra Nord-Korea og Iran å studere i Norge.

- Det er klart det er fryktelig ubehagelig at Norge nå plutselig viser seg fra en slik side som er nokså uventet for oss alle, sier president Marianne Harg i Tekna til NRK.

It Bransjen