It-gründer vil lage flytende by

It-gründer vil lage flytende by

Paypal-milliardær Peter Thiel ble inspirert av romanen Atlas Shrugged.

I følge den britiske avisen Daily Mail har it-milliardæren allerede bidratt med $1.2 millioner dollar til organisasjonen Seastanding Institute, som streber etter å sjøsette en flytende koloni i internasjonalt farvann. Målet er et eget land, hvor de og likesinnede kan leve etter libertariske prinsipper.

Den flytende nasjonen vil bli bygget på oljeplattformlignende strukturer og skal ankres opp i områder fritt for lover, regler og moralske konvensjoner.

Blanke ark og ingen regler

Organisasjonen Seastanding Institute hevder at de vil gi mennesker friheten til å velge den styreformen de selv ønsker i stedet for å være låst til en styreform de har der de bor.

- De Forente Staters konstitusjon hadde ting man kunne gjøre i begynnelsen som man ikke kunne gjøre senere. Så spørsmålet er, kan man gå tilbake til begynnelsen? Hvordan starter man på nytt, spør Thiel i Details Magazine.

Thiel refererer også til prosjektet som å åpne et forskningsfelt for å eksperimentere med nye ideer for styresett.

Bystaten i havet vil ikke ha velferdsordninger, ingen minstelønn, lavere krav til byggeforskrifter og få restriksjoner på våpenhold.

Planlegger et helt land

Organisasjonen regner med å ha flere titalls millioner innbyggere før 2050, og viser til planer for en prototype som involverer en flyttbar, motorisert struktur med plass til 270 innbyggere.

Den langsiktige planen er å koble sammen flere hundre slike plattformer.

Patri Friedman, en tidligere Google-ansatt som nå jobber med prosjektet, sier til Details Magazine at de håper å sjøsette kontorplattformer i løpet av neste år.

- Store ideer begynner som sære ideer, sier Friedman til Details Magazine.

Friedman legger til at han regner med at fulltids bosetninger basert på kontorplattformene kommer om rundt syv år.

Kritikk

Margaret Crawford, ekspert på urbanplanlegging og professor i arkitektur ved Universitetet i California Berkley, kritiserer Thiel og Seastead Institute:

- Det er en idiotisk idé uten implikasjoner av urban planlegging i det hele tatt, sier Crawford.

Thiel derimot, fortalte en forsamling ved Seasteading Institute konferansen i 2009 at ’det er mange som tror det er umulig. Det er bra. Vi trenger ikke å bekymre oss om dem, fordi siden de ikke tror det er mulig så vil de ikke ta oss særlig alvorlig. Og de vil ikke prøve å stoppe oss før det er for sent’.

Det er lett å trekke paralleller til dataspillet Bioshock, som utforsker ettervirkningene av et Rand-esque samfunn som har kollapset under vekten av sin egen frihet.

Les om:

It Bransjen