Kjøper tapssluket Elprice

Kjøper tapssluket Elprice

Elprice tapte 156,5 millioner kroner på fem år. Nå er selskapet kjøpt opp av Datavarehusene som også eier Mamoz og AR Data.

Høsten 2008 kjøpte investor Kjetil Holta elektronikkjeden Elprice fra Stocknet-gründer Erlend Bruvik og slo kjeden sammen med nettbutikken Deal.

Nå har Holta solgt Elprice videre til Datavarehusene for en ukjent pris.

- Jeg må innse at vi ikke klarte snuoperasjonen. De som kjøper kommer til å gjøre en bedre jobb enn oss, sa Holta til Finansavisen etter overtakelsen i midten av juli.

Tapte 55 millioner i fjor

Elprice omsatte i 2008 for 769 millioner kroner, men bunnlinjen viste et tap på 58 millioner kroner. Omsetningen gikk ytterligere ned i 2009, og ifølge Finansavisen ble underskuddet på rundt 55 millioner kroner.

I de tre årene 2005 til 2007 tapte selskapet 43,5 millioner kroner, noe som betyr at det samlede tapet de siste fem årene er på 156,5 millioner kroner.

- Vi overtok selskapet i en vanskelig tid. Markedet for elektroprodukter har falt. Finanskrisen forklarer ikke alt. Vi jobber for å tjene penger, men det har vi altså ikke fått til i dette tilfellet, sier Holta til avisen.

Datavarehusene er et holdingselskap bestående av AR Data, Mamoz og Furuset Distribusjon. Ifølge Carl Christian Strømberg, som sammen med Vegard Waldal og Knut Voigt utgjør ledergruppen i Datavarehusene, er motivasjonen bak oppkjøpet å øke volumet.

- Vi har ligget og vippet på mellom 150 og 200 millioner kroner i omsetning. Det er for lite for å få den oppmerksomheten vi ønsker hos leverandørene, sier Mamoz-gründeren, som nå leder Furuset Distribusjon.

Skal bli nummer tre

Etter å ha besluttet å kjøpe Elprice brukte Datavarehusene-eierne to måneder på å finne ut hvorfor selskapet tapte så mye penger og om det ville være mulig å snu utviklingen.

- Det har spesielt vært mye unødvendige utgifter på driftssiden, med mye leie av servere, leasing av varebiler og liknende. Bare her ser vi for oss innsparinger på 45 millioner, sier Strømberg.

- De var også særdeles ukritiske når det gjaldt markedsføring, samtidig som logistikken har vært veldig dyr. Elprice hadde tre ulike lagre, selv om alt var lokalisert på samme lager. I vårt system er lagerstatus det samme for alle selskaper, sier gruppens innkjøpssjef Vegard Waldal til.

Ifølge Strømberg hadde Elprice ambisjoner seg for å bli like store som Elkjøp. Han forteller at Datavarehusene har langt mer beskjedne ambisjoner.

- For oss er det strålende å bli en klar nummer tre, sier han.

For å oppnå det er blant annet gruppens distribusjonssentral på Furuset viktig.

- Lageret på Furuset sender ut 95 prosent av varene på samme dag. Elprice har pleid å bruke en uke.

Fyller opp hyllene

Alle AR Data- og Mamoz-butikkene tilbyr i dag egen service på stedet. Ved å gjøre reparasjonene selv er tanken å differensiere seg mer fra konkurrentene i Elkjøp og Expert.

- I tillegg har vi egne sertifiserte serviceverksted og kan sende pc-er til egne verksteder. Det er lettere å garantere for kvaliteten på servicen når vi gjør det internt, sier Strømberg.

Samlet omsetning for Datavarehusene i 2010 vil ifølge Strømberg ende på om lag 800 millioner kroner. Budsjettet for 2011 ligger på 1,1 milliarder kroner.

Datavarehusene har nå oppkapitalisert Furuset Distribusjon til en egenkapital på 51 millioner.

- Et av de største problemene til Elprice i år har vært kredittproblemene. De har ikke hatt varer, og det første vi gjør nå er å fylle opp hyllene, sier Strømberg.

Datavarehusene vil beholde både Elprice- og Deal-merkenavnet inntil videre.

Les om:

It Bransjen