Klar med ny Commodore Amiga

Klar med ny Commodore Amiga

Selskapet melder i dag via sin Facebook-side at de har satt flere nye Commodore-modeller i produksjon.

Det er få datamaskiner som gjorde like stort inntrykk eller var like viktige for en generasjon unge som 80-tallets Commodore-maskiner. Commodore 64, Vic og forskjellige Amiga-maskiner var plassert på mangt et gutterom i løpet av 80-tallet, og la grunnlaget for manges store interesse for datamaskiner og teknologi. Etter en opptur som aldri så ut til å ta ende, gjorde det til slutt nettopp det. Selskapet slet i konkurransen med stadig rimeligere og allsidige pc-er, og i 1994 var det slutt.

Siden den gang har merkenavnet byttet eier flere ganger, uten at det har kommet no særlig håndfast ut av det. I 2010 tok saken imidlertid en ny vending, da Barry Altman startet Commodore USA, LLC. I fjor sommer var det endelig klart for produktslipp, og Altmans selskap valgte å spille på nostalgi da de lanserte sine første Commodore-modeller.

Først ute var en ny versjon av Commodore 64. Utseendemessig var den svært lik originalen fra 80-tallet, mens det naturlig nok var gjort mye på maskinvaresiden. Første nyversjon av Commodore 64 var blant annet utstyrt med Intel Atom-prosessor, to gigabyte minne og mekaniske Cherry-taster.

Selv om de nye Commodore-maskinene selvsagt kan kjøre det operativsystemet du måtte ønske, er jo noe av det spesielle med Commodore nettopp selskapets eget operativsystem. Alle maskinene kommer forhåndsinstallert med Commodore OS Vision - en Linux-basert løsning. En emulatorløsning er integrert i operativsystemet slik at gamle C64-, Vic20- og Amiga-applikasjoner skal kunne benyttes.

Commodores OS Vision-operativsystem er ellers fritt tilgjengelig og kan lastes ned og kjøres på din egen pc om du vil teste det ut.

Ny Amiga klar for salg

Nå melder altså selskapet at de har satt i gang produksjonen av en rekke nye modeller. Ikke minst er Amiga-navnet tilbake i sirkulasjon. Commodore Amiga Mini, som den nye modellen heter, er relativt kraftig utstyrt. Prosessoren er en Intel Core i7 2700K på 3,5 gigahertz, mens grafikken håndteres av en Nvidia Geforce GT 430 grafikkprosessor. Maskinen er ellers utstyrt med 16 gigabyte minne og vanlig harddisk på 1 terabyte. Det er også mulig å få maskinen levert med SSD på enten 300 eller 600 gigabyte, selvsagt mot et saftig prispåslag. Det er innebygd wlan-støtte, samt støtte for Bluetooth.

Det hele er plassert i et bittelite kabinett, omtrent i stil med Apples Mac Mini-maskiner. Kabinettet ser forøvrig ut til å være basert på en variant av et lite ASRock-kabinett. Amiga Minis lille aluminiumskabinett måler kun 18,75 cm i bredde og dybde, og knappe 7,5 cm i høyden.

Sammen med nye Amiga Mini melder Commodore USA også om en oppdatert versjon av Commodore 64. Den nye C64x Supreme har samme design som tidligere, men har fått ny innmat. Prosessoren er nå en tokjernet Intel Atom D2700 på 2,13 gigahertz, mens grafikken håndteres av en Nvidia Geforce GT 520 grafikkprosessor. Minnet har blitt økt fra to til fire gigabyte. Man har valget mellom vanlig harddisk på 1 terabyte, eller SSD på enten 300 eller 600 gibayte. Tastaturet er fortsatt utstyrt med mekaniske brytere. Maksinen er ellers utstyrt med minnekortleser, wlan- og Bluetooth-støtte, utgang for VGA, DVI og HDMI, samt mulighet for 7.1-lyd. Av andre tilkoblinger er det to USB 3.0-porter og fire vanlige usb-porter. Maskinen leveres med kombinert Blu-ray-spiller og DVD-brenner.

Ikke bare svindyrt

Nye Vic Mini leveres med de samme spesifikasjonene som C64x Supreme, med komponentene plassert i samme type kabinett som Amiga Mini.

Sistemann ut er nye Vic Slim, som er en noe enklere maskin plassert i et tastatur med noe mer moderne utseende enn C64x-modellen. Vic Mini er utstyrt med den samme tokjernede Intel Atom D2700-prosessoren som C64x, men leveres med to gigabyte minne og vanlig harddisk på 1 terabyte. Her har du kun hdmi-utgang for tilkobling av skjerm.

De nye Commodore-maskinene er lagt ut for bestilling, og er altså allerede satt i produksjon. Prismessig plasserer de nye Commodore-maskinene seg relativt høyt. Nye Amiga Mini koster 2 495 dollar, med tillegg på 495 dollar for 300GB SSD og 995 dollar for 600GB SSD. Commodore C64x koster 1 295 dollar, med samme tillegg for SSD-oppgradering. Vic Mini er noe rimeligere med en pris på 995 dollar. Rimeligst av de nye modellene er Vic Slim, med en pris på 595 dollar.

For de som i tillegg måtte ønske å virkelig få de nye maskinene til å fremstå som om de var laget på 80-tallet, kan vi anbefale å koble til Speedlink Competition Pro. Dette er en joystick i klassisk design som leveres med en cd med Amiga- og C64-emulator og et utvalg spill. Du kan lese vår test av Competition Pro her.

It Bransjen