Klare til kamp mot Media Markt

Klare til kamp mot Media Markt

Media Markt taper penger i Sverige, men hadde et ekspansivt 2010. Nå forbereder den norske bransjen seg på den tyske gigantens inntog i Norge.

I 2006 åpnet Media Markt sitt første varehus i Stockholm. Siden oppstarten har elektronikkjeden blitt en etablert aktør på det svenske markedet.

Den norske bransjen har lenge ventet på at kjeden skal etablere seg i Norge, og forventningene stiger i takt med at kjeden ekspanderer inn i nye markeder.

På en paneldebatt under Elektronikkbransjens Årets julegaver-arrangement i november fortalte blant annet Andreas Niss i Elkjøp at kjeden har tatt grep i Sverige etter at Media Markt etablerte seg der.

Expert venter mer konkurranse i tiden fremover.

- Jeg vil nesten si at det er mer sannsynlig enn usannsynlig at Media Markt etablerer seg i Norge, sa Philip Straumsheim, Experts kommunikasjonsdirektør, nylig til IT-Bransjen.

Også Komplett følger utviklingen nøye. Salgs- og markedssjef Bjørn Henning Rørvik mener det bare er et spørsmål om tid før kjeden velger å etablere seg i Norge.

- De har mye muskler, og det er ikke tvil om at de vil ta markedsandeler om de kommer hit, sier han.

Denne uken ble det kjent at kjeden tar sikte på å etablere seg i Norge i løpet av 2012.

"Scheissebillig"

Media Markt har sammen med søsterkjeden Saturn 877 butikker i 15 europeiske land. De to kjedene omsatte i 2010 for 20,8 milliarder euro, og eies av tyske Metro Group.

Metro Group er verdens tredje største detaljhandelsselskap og har en aggressiv ekspansjonsstrategi. Bare i løpet av 2010 åpnet Metro-gruppen 100 nye butikker, og hovedfokuset ligger på nye markeder i Øst-Europa og Asia.

I november åpnet den tyske kjeden sitt første varehus i Shanghai, med gulvareal på 13 500 kvadratmeter, i samarbeid med Foxconn. Målet er mer enn 100 nye butikker i Kina i løpet av 2015. I tredje kvartal åpnet Saturn også dørene til sine nye butikker i Russland.

Da kjeden i september 2006 åpnet det første av 30 planlagte varehus i Sverige, i Kungens Kurva i Stockholm, var slagordet "det bredeste sortimentet til de laveste prisene". Elgiganten reagerte umiddelbart med å saksøke Media Markt for villedende markedsføring.

Siden da har de to selskapene fortsatt å krangle om hvem som kan kalle seg størst og billigst, og senest i fjor vinter leverte Media Markt ett nytt søksmål mot Elgiganten. I Sverige er kjeden ellers først og fremst kjent for å reklamere for at de "scheissebillig" å handle hos, og at "alt annet føles rart".

- Media Markt jobber på en litt spesiell måte, sier Anders Appelqvist i svenske Elektronikbranschen.

- De er naturligvis prisaggressive og vil fremstå som et billigere alternativ enn alle de andre kjedene. Budskapet er at man skal kjøpe hos dem, alt annet er dumt, sier han.

Les om:

It Bransjen