FINGRE PÅ RADAREN: Prosjekt Soli er å lage en liten radarsensor som kan fange og omsette fingerbevegelser til fysisk kontroll - som rulle i meny eller justere volum. FOTO: Google

Knappefri radarstyring fra Google

Menneskehanda er både rask og nøyaktig, så hvorfor ikke utnytte dette direkte uten omveier som skruer og hjul?

Publisert Sist oppdatert

Google-brillene ser ut til å havne på de evige digitale jaktmarkene, eller i alle fall på et sidespor hos giganten. Men nye teknologiprosjekter står i kø hos selskapet.

En av de mer interessante kalles prosjekt Soli. Dette er en sensor som bruker radar til å registrere bevegelser, for eksempel berøringsfri sveiping, skyving eller skruing av et innstillingshjul.

Veiv i vei

Fordelene med å bruke handbevegelser er at de fleste er lært til å bruke dem på teknologi, om det nå er skruing eller mer avansert tapping og sveiping. Så hvorfor ikke imitere skruing og trykking foran en sensor som trådløs omsetter det til å justere lyd opp eller ned, eller som blar fram og tilbake i en meny?

For ikke å snakke om å fjerne fingermerker og annet klisj på berøringsskjermer (og andre skjermer) med at det holder å være innenfor Soli-sensoren for å markere et punkt eller område, eller bla i skjermbilder.

Soli-sensoren er med andre ord i stand til å registrere svært små bevegelser trådløst ved hjelp av radar. Utfordringen med radarsensorer har vært størrelsen. Radarer har en tendens til å kreve plass.

Prosjektgruppa hos Google har komprimert radarteknologien ned i en liten brikke som drives av en 60 gigahertz kontroller. Den er i stand til fange små bevegelser i fingre og hender med en sensitivitet på 10 000 bilder i sekundet.

Haiker-teknologi

Soli skal være mulig å masseprodusere på en brikke, og skal kunne passe inn i de fleste dingser. Prototypen krever 5x5 milimeter silikonbrikke, en størrelse som ser ut som et kvart mikro-SD-kort.

Det trenger med andre ord ikke å være store dingsen før sensoren er nyttig.

Ideen er ikke ny, og ble satt på spissen i den viktige litterære klassikeren «Haikerens Guide til Galaksen» i forrige årtusen. Forfatteren Douglas Adams beskriver der en radio som hadde utviklet berøringsfrie kontroller til et nivå der lytteren måtte sitte musestille når en god radiosending ble funnet. Den minste bevegelse ville skifte kanal.

Mye tyder på at nerdene hos Google kjenner sin Adams og vil unngå akkurat dét.

Produksjon og utvikler-API-er rulles ut i større skala senere i år.