Knivskarp fremtids-tv fra Sharp

Knivskarp fremtids-tv fra Sharp

Nytt kringkastingsformat og 16 ganger høyere oppløsning enn HD-tv.

Japanske Sharp har laget en 85-tommers lcd-skjerm med oppløsning som tilsvarer 16 ganger dagens HD-tv-er.

Skjermen er en prototyp utviklet for Super Hi-Vision, som er nestegenerasjons kringkastingsformat under utvikling i Japan, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Bedre enn 3d

Med en oppløsning på 7680 x 4320 piksler har Super Hi-Vision-bilder fire ganger så mye detaljer horisontalt og vertikalt som de beste HD-tv-bildene i dag.

Systemet utvikles av Japans offentlige kringkaster, Nippon Hoso Kyokai (NHK), og demonstrasjoner av tidlige prototyper har vist et svært detaljert bilde med dype, vakre og levende farger.

- Bildene er så gode at seeren kan føle seg omsluttet av en scene på en måte som ikke er mulig selv med dagens 3d-tv-teknologi, skriver Martyn Williams, Computerworlds korrespondent i Tokyo.

De første offentlige prøvesendingene med Super Hi-Vision-systemet skal begynne rundt 2020, og utviklingen av lcd-skjermen er et av mange skritt på veien mot dette målet.

Pioneren bak hd-tv

På grunn av den store detaljrikdommen i hvert Super Hi-Vision-bilde – hvert enkeltbilde tilsvarer et fotografi på 33 megapiksler – er det en utfordring for ingeniørene å takle den store båndbredden videosignalet krever. NHK arbeider med utviklingen av hele spekteret med teknologier som trengs for å gjøre Super Hi-Vision til en realitet, inkludert nye og svært komplekse kameraer, signalkoder og sende- og opptakssystemer.

Utviklingen av Super Hi-Vision begynte i 1995, omtrent samtidig som analog hd-tv-kringkasting begynte å ta av i Japan. NHK er et av få kringkastingsselskaper som investerer tungt i forskning og utvikling, og utviklingen av Super Hi-Vision følger et velkjent spor. Organisasjonen begynte å utvikle hd-tv allerede i 1964, og var først i verden med å lansere kringkasting i hd.

NHK håper å gjenta denne suksessen med Super Hi-Vision i neste tiår, og har foreløpig planer om å filme deler av OL i London i 2012 i Super Hi-Vision.

It Bransjen