Kommer laserprosessorene?

Kommer laserprosessorene?

Kan framtidens prosessorer bruke laser? Ny forskning gjør det mulig.

Lasere er kanskje ikke det første man tenker på i forbindelse med prosessorer, men nye framskritt gjort ved University of California, Berkeley, kan komme til å endre på dette.

Forskere ved Berkeley har funnet fram til en måte «dyrke» nanolasere på en bit silisium – en utvikling som kan åpne døra for en helt ny generasjon prosessorer.

LES OGSÅ:

Prosessor med 1000 kjerner

Å overføre data som lys kan være en mulig måte å gjøre prosessorer raskere. Denne nye teknologien omgår det faktum at silisium ikke er særlig godt egnet til å generere lys. Tidligere har forskere forsøkt å lage databrikker av silisium og såkalt «III-V» (tre-fem) mellomledermaterialer, men dette har skapt problemer.

- Å dyrke III-V mellomlederfilm på silisium er som å tvinge på plass to puslespillbrikker som ikke passer sammen. Det kan gjøres, men i prosessen blir materialet skadet, sier lederen for prosjektets forskningsteam ved Berkeley, Roger Chen, i en pressemelding.

LES OGSÅ:

Lynraske grafén-transistorer kan erstatte silisium

Isteden har forskerne klart å dyrke nanoteknologistrukturer kalt «nanopilarer» laget av galliumarsenid på silisiumet. Disse nanopilarene har den egenskapen at de kan produsere nær-infrarødt laserlys ved romtemperatur.

Prosessorer er bare et mulig bruksområde for denne teknologien; forskerne sier den også kan komme til nytte i biokjemiske sensorer.

LES OGSÅ:

Intel utvikler datamaskin som leser tanker

Forskningsrapporten skal publiseres i journalen Nature Photonics.

Les om:

It Bransjen