Komplett-fusjon presser de små

Komplett-fusjon presser de små

Nye Komplett blir en mektig gigant som trolig vil tvinge de mindre norske aktørene til å slå seg sammen. – Det var et godt grep, sier Netshopsjef og konkurrent Sven Aage Lysebo.

Lysebo forteller at han har vært klar over fusjonsplanene en god stund nå. IDG-bladet IT-bransjen skrev om en mulig fusjon allerede i fjor høst etter at Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica ble største eier i både Komplett og Torp Computing Group.

- Jeg mener det er et godt grep, spesielt for det internasjonale markedet. I det norske markedet blir de en svær aktør, sier Lysebo.

LES OGSÅ: Ypper seg mot Elkjøp og Expert

LES OGSÅ: Komplett sluker Mpx og Itegra

Komplett-sjef Eric Sandtrø har i morgentimene i dag fokusert på at det er først og fremst Elkjøp og Expert de skal ta, men ringvirkningene vil trolig føles sterkere blant de mindre norske aktørene. Nye sammenslåinger kan tvinge seg frem.

- Det vil tvinge seg frem en konsolidering i bransjen, og vi vil være med i dette bildet fremover, sier Lysebo.

60 prosent

Selv om han mener at fusjonen er en god idé fra fusjonspartnernes side, er ikke Lysebo like begeistret på kundenes vegne.

- Vi får en spiller som vil ha godt over 60 prosent markedsandel. Det er ikke bra for kundene at de blir så store, det blir nesten som Vinmonopolet, forteller Lysebo.

- Komplett mener at de vil få så stor innkjøpsmakt at de kan presse prisene enda lavere. Hva mener du om det?

- Jeg vet ikke om det har gjort seg gjeldende på Vinmonopolet, sier Lysebo.

Overrasket

Arendalsbedriften Hattelco er en annen av de norske aktørene som vil få merke sammenslåingen av Komplett og TCG. Datadistributøren har også en nettbutikk i form av PSData. Fusjonen kom overraskende på konsernsjef Henning Hatteland som prøver å se positivt på den nye situasjonen.

- Jeg håper at vi får en konkurrent mindre, sier han.

Hatteland stiller seg tvilende til at motivet for fusjonen er bare å stille sterkere på innkjøp.

- Jeg tror ikke at du har så mye å hente i denne bransjen at du kan bli så mye mer slagferdig enn du er i dag.

Han tror heller ikke at det nyfusjonerte selskapet vil beholde alle merkenavnene som Mpx.no og Itegra.

- Det vil ikke vil gå så lang tid før de kjører alt sammen til en stor aktør, der en del tar seg av distribusjon og en nettsalg, sier han.

I likehet med Lysebo, tror også Hatteland at vi vil se mulig konsolideringer blant de mindre aktørene i tiden fremover.

Les om:

It Bransjen