Kontaktlinse med innebygd skjerm

Kontaktlinse med innebygd skjerm

Det å få datagrafikk projisert direkte på øyet har lenge vært mange forskeres våte drøm. Nå viser det seg at dette er i ferd med å bli en realitet.

En gruppe forskere med hovedbase i Universitetet i Washington, publiserte nylig en artikkel med oppsiktsvekkende gode resultater.

Forskerne har laget det som viser seg å være verdens første kontaktlinse med en innebygd «skjerm». Skjermen kan riktignok kun vise en eneste farge (blå) og én eneste piksel. Selve skjermen består av en blå gallium nitrid LED.

Man skulle tro at det var produksjon av selve kontaktlinsen som skulle bli den største nøtten å knekke, men det var det ikke. Mye tid har faktisk gått med på å finne en optimal plassering av LED-skjermen slik at øyet kan fokusere på det kontaktlinsen viser. Feilplassering av skjermen forårsaker at bildet vil havne på øyets hornhinne og ikke øyets netthinne. Det er som kanskje mange vet, sistnevnte del av øyet som kan fokusere på objekter. Avstand mellom øyet og LED-skjermen er på kun 360 mikrometer, så her har man ikke hatt de store avstandene å eksperimentere med.

Forskerteamet har i tillegg til blåfargen klart å lage en versjon av kontaktlinsen som viser fargen rød. Neste utfordring blir å kunne vise den neste fargen i fargerommet RGB, grønn.

Hvis forskerne klarer dette, har man alle de nødvendige ingrediensene for å lage en fullskala kontaktlinse med fargeskjerm. Forskerne er ganske sikre på at de vil klare dette, men at den største utfordringen blir å finne en diskré måte å levere energi til kontaktlinsen. Nøyaktig hvordan forskerteamet har tenkt å greie denne utfordringen, vites foreløpig ikke. Men ifølge lederen for forskerteamet, førsteamanuensis Babak Amir Parviz ved universitetet i Washington, er teamet hans er allerede i laboratoriet for å teste ut flere ideer.

Kontaktlinsene har for øvrig blitt testet på levende kaniner uten at dette har påført kaninene øyeskader. Neste naturlige steg vil være å teste linsene på aper eller mennesker.

Hva er hensikten?

Man kan selvfølgelig spørre hva hensikten med en slik kontaktlinse er og hvilke bruksområder et kommersielt produkt basert på denne teknologien kan ha?

Et bruksområde som forskerteamet ser for seg, er såkalt «augmentet reality» der man blander datagrafikk med objekter fra det virkelige liv. Tanken er at kontaktlinsen skal fjernstyres fra en sentral enhet som for eksempel en smartmobil.

«Augmentet reality» er for øvrig ikke et nytt fenomen. Det finnes flere applikasjoner for smartmobiler med støtte for dette i dag. Et eksempel på en slik applikasjon er Gule Siders karttjeneste som bruker smartmobilens kamera til å gjenkjenne bygninger og vise bygningsnavnene på mobilens skjerm.

På sikt er det snakk om å eliminere behovet for å hente frem mobilen fra lommen hver gang man ønsker å bruke den. I stedet kan man styre smartmobilen ved hjelp av øyebevegelser eller en kontrollenhet som man har på seg. Som vanlig ser forskerne også for seg medisinsk bruk av kontaktlinsene slik at man kan overvåke sin egen helse. Får man til det, vil selv de beste pulsklokkene på markedet i dag blekne i forhold til en slik løsning. Skituren vil neppe bli den samme igjen.

(Kilder: IEEE Spectrum, Journal of Micromechanics and Microengineering og University of Washington).

It Bransjen