Kraftig resultatfall for Zycko

Kraftig resultatfall for Zycko

Zycko økte omsetningen i 2010, men Sverige-satsing og nye produktområder halverte nesten resultatet.

Zycko leverte nylig tallene for sitt finansår 2010 til Brønnøysund. I løpet av året omsatte distributøren for 75,9 millioner kroner, opp nesten 6,5 prosent fra fjorårets omsetning på 71,3 millioner kroner.

Etter årsavslutningen 31. mars i år satt distributøren igjen med ordinært resultat på 2,64 millioner kroner, en kraftig nedgang på 41 prosent fra fjorårets resultat på 4,47 millioner kroner.

- Vi hadde en økning i omsetningen og er veldig fornøyd med det, sier Vivian Bøe.

- Det var en ganske grei start på året med god omsetning i april, mai og juni. Men vi har aldri opplevd en så tøff høst før, spesielt i Sverige var det vanskelig frem mot jul. Januar, og februar og mars reddet året, med en tredobling i mars i forhold til der vi pleier å ligge.

Dyr Sverige-satsing

Grunnen til den store resultatnedgangen er driftskostnader som økte fra 66,4 millioner kroner i 2009 til 71,6 millioner kroner i 2010.

Ifølge Vivian Bøe skyldes dette til dels valutatap, men først og fremst skal det være knyttet til rekruttering av nye ansatte og investering i nye produktområder. Samtidig har mye ressurser gått med på å ruste opp Sverige-kontoret, som ble en egen juridisk enhet underlagt det norske aksjeselskapet i fjor.

- Kontoret er blitt større og har flere ansatte. Det har vært hovedfokuset vårt i året som har gått, og det har kostet en del. Det er mye spennende på gang, men vi har ikke sett resultatene av det ennå i 2010. Resultatene i Sverige uteble derfor i forhold til det vi hadde forventet, sier hun.

Blant produktområdene som har gått ganske bra i Norge i 2010 er ifølge Bøe wan-optimaliseringsløsningene til Riverbed.

- Med såpass mye satsing på tyngre produktlinjer hadde vi håpet å gjøre det enda bedre, men dette er de investeringene som typisk sitter dypere inne hos kundene, sier Bøe.

- Men vi mottok nylig en enkeltordre verdt 10 millioner kroner. Det ser ut som det er i ferd med å løsne i investeringsviljen til kundene nå, også når det gjelder teknisk tunge løsninger.

Satser på videokonferanser

Vivian Bøe forteller at finansåret 2011 så langt har hatt en god start, med økt pågang innen teknisk tyngre produktområder.

En grunn til det er de nye produktområdene som Zycko har bestemt seg for å satse på. I løpet av året som har gått har distributøren blant annet tatt videokonferanseløsninger fra Lifesize inn i porteføljen.

- Vi har spesielt store forventninger til videokonferanse i Norge. Det blir kjempespennende å konkurrere med Tandberg. Lifesize har fått en utrolig positiv mottakelse i markedet, og vi jobber nå videre med å signere med ytterligere store forhandlere, sier Bøe.

- Dette er et område vi bestemte oss å gå inn i for noen år tilbake. Vi skal ikke bare sitte med brokerprodukter, men selge tyngre løsninger. Da trenger vi mer kompetanse på blant annet presales, og det er en investering i framtiden.

I profilintervjuet med Vivian Bøe i neste nummer av IT-Bransjen kan du lese om Zyckos strategi for å selge selskapet.

It Bransjen